Вчені спростували теорію глобального потепління

26 березня 16:37

Арктичні льоди знову наростають, тому розраховувати на глобальне потепління до кінця століття не варто, вважає голова Об'єднаної вченої ради наук про Землю СО РАН академік Микола Добрецов.

 

Прогноз про безперервне потепління клімату не виправдовується, вважає голова Об'єднаної вченої ради наук про Землю Сибірського відділення Російської академії наук академік Микола Добрецов.

За його словами, про це свідчать зміни в льодовій ситуації в Арктиці.

"Мінімум льодів був у 2007 році, в 2008 - 2011 рр. І, мабуть, у 2012 році лід знову почав рости, ви самі бачите по холодних зимах - в Арктиці знову похолодало. Тому те, що нас чекає безперервне потепління - вже очевидно, що це легенда", - заявив учений.

У найближче сторіччя, зазначив Добрецов, лід в Арктиці буде то наростати, то зменшуватися, відповідно, похолодання будуть змінюватися потепліннями.

"А десь до кінця сторіччя піде загальне похолодання, а не потепління, такий більш сучасний прогноз", - сказав Добрецов.

Він підкреслив, що для уточнення прогнозів необхідний розвиток мережі стаціонарних арктичних станцій.

"Арктика - це не тільки кухня погоди, але і тут найвразливіше місце, яке буде або в результаті похолодання, або потепління страждати найбільше", - зазначив академік.

За словами Добрецова, одну з таких станцій в гирлі ріки Лени, на острові Самойловський, закінчать будувати в серпні 2012 р. !zn

Читайте також:

2011 рік став одним з найтепліших в історії

Підйом рівня світового океану буде продовжуватися мінімум 500 років


2017 може стати точкою неповернення в спробах утримати глобальне потепління


Вчені пояснили, чому сповільнилося глобальне потепління