Вчені: Предки білих ведмедів були бурими і жили на території Ірландії

07 липня 17:32

Вчені виявили, що предки всіх полярних ведмедів були бурими ведмедями, які жили в сучасній Британії та Ірландії під час останнього льодовикового періоду, повідомляє агентство Reuters.

 

Зміни клімату, що впливають на льодовики Північної Атлантики, ймовірно, призвели до періодичного дублювання середовища проживання ведмедів і це спричинило схрещування між ними, в результаті чого материнська ДНК бурих ведмедів вкоренилася у ДНК полярних ведмедів.

Це дослідження було проведено британськими та американськими дослідниками. Їх висновки можуть допомогти збереженню білих ведмедів, які в США належать до таких, що знаходяться під загрозою зникнення.

Полярні й бурі ведмеді - дуже різні види з точки зору розмірів тіла, кольору шерсті, типу хутра, структури зубів і багатьох інших фізичних характеристик. З точки зору поведінки, вони також абсолютно різні - білі ведмеді дуже добре плавають, пристосувавшись до життя в Арктиці, водночас бурі ведмеді є хорошими скелелазами і полюбляють гірські ліси і долини річок Європи, Азії та Північної Америки.

«Незважаючи на ці відмінності, ми знаємо, що два види схрещувалися опортуністично і, ймовірно, декілька разів протягом останніх 100 тисяч років», - сказав Бет Шапіро з Університету штату Пенсільванія, який очолював дослідження.

«Найголовніше, попередні дослідження показали, що бурі ведмеді сприяли генетичному матеріалу ... полярного ведмедя - материнська частина генома, або ДНК, що передається тільки від матері до потомства», - додав він.

«Але до цих пір було незрозуміло, коли сучасні білі ведмеді отримали їх ... геном у його нинішньому вигляді», - зазначив учений.