Вчені повідомили, що марсохід Curiosity виявив "щось приголомшливе"

20 листопада 19:53

Під час експерименту з аналізу складу атмосфери Марса перші виміри показали присутність метану. "Ми з самого початку знали, що є ризик привезти на Марс повітря з Флориди (звідки стартував марсохід). Тож ми провели вимірювання ще раз", - сказав учений. При повторних вимірах метан зник.

 

Марсохід Curiosity під час аналізу зразків марсіанського грунту виявив щось вкрай цікаве, проте вчені відмовляються говорити, що саме знайшов ровер - фахівці мають намір ще раз все перевірити ще й виключити помилку, повідомляє американська радіостанція NPR.

"Ми отримуємо дані з SAM (Sample Analysis at Mars - хімічна лабораторія на борту марсохода) ... і ці дані, схоже, дійсно дуже цікаві. Наукова група ретельно "пережовує" їх", - сказав науковий керівник місії Джон Гротцінге.

Раніше марсохід за допомогою свого маніпулятора зачерпнув кілька "жмень" марсіанського піску і відправив їх у лабораторію SAM. Аналіз показав щось "приголомшливе", зазначив Гротцінгер. "Ці дані можуть увійти в підручники з історії", - додав він.

Однак учений відмовився говорити про те, що ж саме виявив Curiosity, посилаючись на необхідність ретельної перевірки отриманих даних. Команда марсохода вже один раз потрапляла в подібну ситуацію. Під час експерименту з аналізу складу атмосфери Марса перші виміри показали присутність метану. "Ми з самого початку знали, що є ризик привезти на Марс повітря з Флориди (звідки стартував марсохід). Тож ми провели вимірювання ще раз", - сказав учений. При повторних вимірах метан зник.

Раніше вчені висловлювали надію, що марсохід Curiosity зможе "побачити" складні органічні молекули, які вказують на наявність на Марсі живих організмів. !zn

Читайте також:

Curiosity знайшов на Марсі загадкову піщинку (ФОТО)

Марсохід Curiosty виявив на Марсі сліди струмка (ФОТО)

Curiosity може заразити Марс земними мікробами

Curiosity «вдихнув» марсіанське повітря