Вчені поставили під сумнів відкриття бозона Хіггса

11 липня 08:27

Вчені вважають, що відкрита нещодавно нібито «божественна» частинка бозона Хіггса може виявитися зовсім не тією, яку шукають десятиліття.

 

Вчені Корнельського університету, США, засумнівалися в тому, що дослідники з Європейського центру з ядерних досліджень побачили «божественну» частинку - бозон Хіггса.

Нова частинка, виявлена в CERN в результаті експериментів CMS і ATLAS на однойменних детекторах Великого адронного колайдера, дійсно схожа на довгоочікуваний бозон Хіггса Стандартної моделі, відзначили фізики-теоретики Ієн Лоу, Джозеф Ліккен і Гейб Шонессі. Проте вони зовсім не впевнені в тому, що частинка - саме той бозон, який вчені шукали десятиліттями, щоб заповнити пробіл у загальноприйнятій на сьогоднішній день теорії про будову Всесвіту.

На це, на їхню думку, вказують деякі недоліки отриманих даних, що в свою чергу дозволяє «вписатися» деяким іншим інтерпретацій, уточнює News.com.au. Один з головних пунктів спростування Корнельських фізиків полягає в тому, що незважаючи на те, що нова частинка досі поводила себе як довгоочікуваний бозон Хіггса, вона виявилася набагато легшою, ніж очікувалося. Таким чином, це дозволяє говорити про існування бозоноподобних частинок, переконані вчені.

При цьому виділення цього нового виду частинок допомогло б пояснити і деякі таємниці Всесвіту, такі, наприклад, як невловима «темна матерія», яка, як вважають, становить понад чверть Всесвіту.

Про те, що частинки, схожі за своїми властивостями на бозони Хіггса, можуть зробити революцію у фізиці, раніше заявляв і офіційний представник однієї з двох груп вчених, що працюють на колайдері, Джо Інкандела. Так, наприклад, на його думку, в результаті може бути доведена теорія існування додаткових просторових вимірів. !zn

Читайте також:

Вчені оголосили про виявлення бозона Хіггса

Американські фізики встановили світовий температурний рекорд (відео)

Великий адронний колайдер «піймав» нову частку