Вчені показали еволюцію Всесвіту за 9 мільярдів років у 77-секундному ролику (ВІДЕО)

30 серпня 09:42

Симулятор Arepo, створений у Гарвард-Смітсонівському центрі астрофізики та Гейдельберзькому інституті теоретичних досліджень, дозволяє простежити еволюцію Всесвіту після Великого вибуху з небаченою раніше точністю.

 

Астрофізики у США розробили найбільш реалістичну симуляцію розвитку Всесвіту і як доказ представили відео високої роздільної здатності, що відтворює за 77 секунд еволюцію космосу за останні 9 мільярдів років. Своїм винаходом дослідники перевершили всі відомі аналоги, але не збираються зупинятися на досягнутому і готуються створити наймасштабніший в історії симулятор космосу.

Запускається симулятор Arepo, що пов'язав воєдино дані про розвиток більш ніж 10 мільярдів космічних тіл, тільки на суперкомп'ютер з 1024 процесорними ядрами. Над програмою працювала команда вчених з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики та Гейдельберзького інституту теоритических досліджень.

Розроблений ними симулятор дозволяє розглянути в деталях різні галактики, зірки, газ і темну матерію. Це можливо завдяки використанню технології "рухомої мережі" замість "кубічної решітки", на якій ґрунтувалися всі колишні імітатори космосу.

Головним своїм досягненням вчені вважають те, що їхній симулятор показує спіральні галактики Чумацький шлях і Андромеда у вигляді справжніх спіралей, а не у вигляді розмитих крапель, як це було у колишніх симуляторах.

Незважаючи на вражаючі результати, дослідники говорять, що не досягли ще своєї головної мети - створити наймасштабніший в історії симулятор. Для цього треба розвивати створену ними технологію і розширювати охоплення симулятора. !zn


Читайте також:

Вчені припустили, що Всесвіт утворився не від вибуху, а просто «замерз»

Вчені наблизилися до розгадки існування Всесвіту

Вчені: Після Великого вибуху Всесвіт був рідким

Вчені вважають, що дізналися остаточну долю Всесвіту