Вчені передбачили уповільнення глобального потепління

23 квiтня 08:07

Формування на сонці магнітних полюсів може викликати похолодання на Землі. Вчені прогнозують, що зміна мінуса на плюс відбудеться на рік раніше, ніж вважалося.

 

Нинішня поява чотирьох магнітних полюсів на Сонці викличе тимчасове припинення неухильного потепління клімату на нашій планеті. Про це заявили вчені японської Національної обсерваторії та Інституту природничих наук.

Їхні висновки базуються на тривалих спостереженнях, які веде за Сонцем супутник «Хіноде» («Восход»).

«На нашому світилі магнітні полюси зазвичай міняються місцями кожні 11 років. Як правило, вони збігаються при цьому з полюсами географічними. Черговий поворот очікувався у травні 2013 року», - підкреслили вчені.

Вони відзначили, що цього разу на північному полюсі Сонця зміна мінуса на плюс відбудеться раніше - вже в нинішньому травні. Не виключено, що південний полюс потім також змінить свій знак на негативний. Проте якийсь час обидва географічних полюса Сонця будуть «плюсовими».

На думку експертів, у результаті в районі екватора там утворюються два тимчасових негативних магнітних полюси. Такі явища на Сонці відбувалися і раніше - наприклад, в XVII-XVIII століттях. Тоді це збіглося з істотним похолоданням на Землі. !zn

Читайте також:

Астрономи зняли на камеру гігантські сонячні торнадо (відео)

Вчені недооцінили потужність сонячних спалахів

Цієї ночі на Землю «обрушаться» результати спалахів на Сонці