Вчені оцінили небезпеку вулканів Ісландії

20 вересня 19:15

Вчені розрахували наслідки для Європи можливого катастрофічного виверження вулкана в Ісландії. Стаття вчених з'явилася в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

У 1783-1784 роках вулкан Лакі, розташований в національному парку Скафтафетль на півдні Ісландії неподалік від міста Кіркьюбейарклаустур, викинув в атмосферу 122 млн тонн діоксиду сірки. Для порівняння, це трохи більше ніж кількість цього газу, виробленого всією сучасною світовою промисловістю за один рік. У результаті, за даними істориків, вимерла п'ята частина населення Ісландії (понад 10 тисяч чоловік) і три чверті худоби. Крім цього, підвищені рівні смертності були зареєстровані в Нідерландах, Швеції і Великобританії.

Враховуючи, що, за словами дослідників, за останні 1150 років в Ісландії відбулося як мінімум чотири подібних виверження, вчені змоделювали наслідки такої події в наш час. Вони прийшли до висновку, що концентрація часток діаметром менше 2,5 мікрометра зросте по всій Європі вдвічі протягом перших трьох місяців після виверження. В результаті від проблем з серцем і легенями помре близько 142 тисяч людей (це приблизно вдвічі більше, ніж помирає щороку від грипу).

У рамках своєї роботи вчені не враховували наслідки подібного виверження для економіки. У квітні 2011 року в Proceedings of the National Academy of Sciences з'явилася стаття, в якій вчені оцінили реальну небезпеку, яку представляє виверження Ейяфьятлайокудля. Як виявилося, частки, що викидаються вулканом, мали неправильну форму, тому могли пошкодити легені, а також переносити на своїй поверхні велику кількість шкідливих речовин.