Вчені NASA задумали захопити астероїд

27 грудня 09:30

Враховуючи високі темпи розвитку методів освоєння космосу, все більш неймовірні місії здаються цілком здійсненними. Так, фахівці NASA вперше в історії космічних досліджень розробили стратегію захоплення і переміщення астероїда.

 

Дослідники NASA в майбутньому планують захопити астероїд масою в 500 тонн, помістити його на навколомісячну орбіту і побудувати там космічну станцію, на якій астронавти зможуть зробити дозаправку на шляху до Марса.

Відомо, що департамент науки та технологічної політики США (White House office of science and technology policy) незабаром розгляне план розвитку настільки амбіційного проекту. За попередніми оцінками він тільки на початковій стадії (за перші 10 років) коштуватиме державі $2,6 млрд. Відповідне ТЕО було підготовлено фахівцями NASA і Каліфорнійського технологічного інституту (Caltech).

Не дивно, що до початку розгляду нового проекту вчені намагаються не вдаватися в його деталі. Адже в разі затвердження програми вперше в історії людства буде здійснено переміщення космічного об'єкта з однієї орбіти на іншу. Втім, деякі подробиці майбутньої місії фахівці все-таки розкрили.

Спеціальна "капсула для захоплення" астероїда буде виведена в космос за допомогою ракети "Атлас-5". Вона направить астероїд у простір між Землею і Місяцем.

- Американці хочуть знову висадитися на Місяці, а потім полетіти на Марс

Для цього (коли об'єкт наблизиться на достатню відстань) капсула випустить своєрідну "сумку", яка перевищує діаметр астероїда в 50 разів. Ця "ловча мережа" повинна буде буквально обмотатися навколо об'єкта.

Далі апарат запустить потужний двигун і зупинить астероїд, після чого перемістить його в гравітаційно-нейтральне місце (ймовірно, мова йде про одну з точок Лагранжа. Потім можна буде планувати будівництво бази для запуску інших апаратів в глибини Всесвіту.

Представлене на розгляд технічне завдання містить три ключові позиції на найближчі 10 років. Це виявлення достатньої кількості астероїдів необхідного розміру на певній відстані від Землі для захоплення і транспортування, створення потужного сонячного електроракетні двигуна для перевезення об'єкта і організація людської присутності в космічному просторі місячної орбіти до 2020 року. Останнє необхідно, щоб детально вивчити обстановку і зрозуміти, чи можна реалізувати подальші плани.

Вчені відзначають, що запропонована технологія захоплення космічного об'єкта може бути використана з метою видобутку металів і мінералів для використання їх при будівництві станції на астероїді. Наприклад, деякі такі об'єкти містять багато заліза, а інші несуть в собі воду, яку можна пустити на створення палива.

Відзначимо, що поки вчені NASA очікують схвалення далекосяжних планів в уряді, повним ходом йде реалізація іншого астероїдного проекту. Раніше в цьому році компанія Planetary Resources заявила, що в найближчі 10 років її фахівці планують розпочати видобуток порід на найближчих до Землі астероїди.

Більш конкретним завданням на найближче майбутнє є запуск космічного апарату Osiris-Rex. Він повинен буде відправитися в космос в 2016 році, відвідати астероїд 1999 RQ36 і привезти на Землю зразки його грунту. Цей космічний об'єкт було обрано з тієї причини, що є найбільш доступним для вивчення. До того ж відомо, що він багатий на вуглець - ключовий елемент всіх органічних молекул.

Фахівці розраховують, що реалізація проекту дасть масу нової інформації не тільки про астероїд, але і про походження Землі і зародження на ній життя.

Зараз NASA проводить конкурс серед студентів всього світу на кращу назву для 1999 RQ36. І незабаром Міжнародний астрономічний союз (IAU) повинен буде визначити переможця.

Провідний дослідник проекту Osiris-Rex Данте Лауретта (Dante Lauretta) з університету Арізони впевнений, що здійснення місії не займе більше 10 років і її результати істотно наблизять нас до можливості здійснювати подальші "прогулянки" в космос. !zn

Читайте також:

NASA побудує базу на зворотному боці Місяця

NASA випустило альбом унікальних знімків Землі з космосу (ФОТО)

Супутник NASA сфотографував «темний бік» Землі (ВІДЕО)

Астероїди, що загрожують Землі, будуть "розстрілювати" за допомогою пейнтбольних кульок (ВІДЕО)