В ОАЕ шукають дешевий біогаз в шлункових бактеріях верблюдів

25 листопада 10:50

Великі жуйні тварини, такі як корови, верблюди або кози, здатні перетворювати рослинну масу в джерело поживних речовин завдяки багатокамерному шлунку і бактеріям. Ці мікроорганізми вивільняють енергію з рослин таким способом, який неможливо відтворити в лабораторних умовах з використанням лише неорганічних методів.

 

В Інституті науки і технології міста Масдар (ОАЕ) в шлунку верблюдів шукають бактерії, здатні забезпечити дешеве виробництво біогазу в промислових масштабах. Про це пише видання The National.

"Ключ може бути в верблюді. Зараз я працюю над своєю магістерською роботою, в якій досліджую потенціал мікробів, що живуть у верблюжому шлунку, для процесу виробництва біогазу", - каже студентка Інституту науки і технології Алія Аль Тунейджі.
За її словами, великі жуйні тварини, такі як корови, верблюди або кози, здатні перетворювати рослинну масу в джерело поживних речовин завдяки багатокамерного шлунка і бактеріям. Ці мікроорганізми вивільняють енергію з рослин таким способом, який неможливо відтворити в лабораторних умовах з використанням лише неорганічних методів.
Алія Аль Тунейджі сподівається домогтися результатів, які допоможуть промисловому перетворенню рослинних відходів у біогаз завдяки метагеноміке, або природної геноміки - напрямку науки про вивчення геномів. Вона дозволяє проводити сортування і аналіз ДНК мікроорганізмів без вирощування їх в лабораторії. За допомогою метагеномікі дівчина працює над ідентифікацією співтовариств мікроорганізмів у верблюжому шлунку і їх властивостей, щоб в кінцевому підсумку знайти тих мікробів, які виробляють метан.
"Потрібні мікроорганізми, які будуть отримувати з верблюжих екскрементів, будуть додавати в величезні штучні" шлунки", де мікроби будуть відтворювати природний процес травлення з вивільненням біогазу-метану. "Годувати "мікроорганізми планується сумішшю органічних побутових і сільськогосподарських відходів. Нестачі в джерелі живлення для бактерій не буде: в ОАЕ живе близько 750 тис. верблюдів", - розповідає юний науковець.
Отриманий біогаз-метан придатний для приготування їжі, як пальне для автомобілів, опріснювальних заводів і електростанцій, адже він є повним аналогом природного газу-метану. При цьому не потрібно вносити ніяких змін в існуючу інфраструктуру, додає Алія Аль Тунейджі. За її словами, проект відразу "вб'є декількох зайців": утилізує рослинні відходи, зменшить площі звалищ, збереже навколишнє середовище і буде регулярно поставляти "чисту" енергію.
Емірати працюють над тим, щоб до 2030 року отримувати 7% енергії з відновлюваних джерел для забезпечення сталого розвитку. !Zn
Читайте також: