Уламки "Фобос-Ґрунта" впали у Тихому океані, - Роскосмос

16 сiчня 12:46

Роскосмос офіційно підтвердив факт падіння космічного апарату "Фобос-Ґрунт" у Тихому океані.

 

"За даними Головного центру розвідки космічної обстановки космічного командування Військ Повітряно-космічної оборони, о 21:45 мск космічний апарат припинив своє існування в акваторії Тихого океану, що збігається з прогнозованими даними Роскосмосу", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Роскосмосу у понеділок.

"Падіння залишків космічного апарату відбулося у вказаний раніше Рокосмосом часовий інтервал - з 21:40 мск по 22:10 мск", - повідомляє сайт космічного агентства.

Апарат "Фобос-Ґрунт" було запущено з Байконуру в ніч на 9 листопада 2011 року. Після відділення від ракети-носія Зеніт на апараті не увімкнулися двигуни, які повинні були вивести його на високу опорну орбіту, щоб звідти він міг стартувати на Марс.

"Фобос-Ґрунт" мав долетіти до супутника Марса Фобоса, сісти на це небесне тіло, взяти проби ґрунту і доставити їх на Землю для лабораторного дослідження. Місія повинна була тривати приблизно 2,5 року. Вартість проекту, за неофіційною інформацією, становить близько 5 мільярдів рублів.

На борту 13,5-тонного апарату "Фобос-Ґрунт" понад 11 тонн палива, яке згоріло у щільних шарах атмосфери Землі на висоті приблизно 100 кілометрів. Також на "Фобос-Ґрунті" було радіоізотопне джерело (кобальт-57), встановлене в одному з наукових приладів космічного апарату – месбауерівському спектрометрі. Він мав масу, що не перевищує 10 мікрограмів, малий період напіврозпаду, що не може створити небезпеку радіоактивного зараження, повідомив раніше Роскосмос.

Усередині апарату масою 7 кілограм знаходилося три капсули з біооб’єктами – мікроорганізмами, личинками комарів, ембріонами ракоподібних, насінням.

Роскосмос раніше повідомляв, що земної поверхні може досягти близько 20-30 уламків космічного апарату сумарною масою не більше 200 кілограм.