Україна зацікавилася можливістю захоронення радіоактивних відходів у космосі

17 жовтня 10:45

Українські вчені відпрацьовують можливість реалізації проекту щодо захоронення найбільш небезпечних радіоактивних відходів в далекому космосі. Пошуки технічного рішення актуального для людства завдання планується вести в тісній співпраці з ученими-ядерниками і фізиками.

 

Державне конструкторське бюро "Південне" (КБЮ, Дніпропетровськ) спільно з Міжнародною академією астронавтики (МАА) відпрацьовують можливість реалізації проекту щодо захоронення найбільш небезпечних радіоактивних відходів в далекому космосі.

Як повідомили у ДКБ, пошуки технічного рішення актуального для людства завдання планується вести в тісній співпраці з ученими-ядерниками і фізиками.

"Враховуючи, що ідея виведення радіоактивних відходів в далекий космос оцінюється на сьогоднішній день в середовищі ядерників по-різному, ми просимо їх і фізиків надати нам для всебічної оцінки перспектив проекту характеристики найбільш небезпечних, довгоживучих радіонуклідів", - зазначили в конструкторському бюро.

У загальному обсязі радіоактивних відходів, за наявними оцінками, їхня частка мізерна - близько 1%.

Фахівці впевнені, що реалізація значущого для зниження ступеня небезпеки екологічної загрози - однієї з глобальних в сучасному світі - вимагатиме також врегулювання міжнародної правової бази з даного питання.

ДКБ "Південне" - основний науковий центр України, який володіє передовими космічними технологіями, відомий у світі розробник ракетно-космічної техніки. Сьогодні КБП постачає на експорт 80% своєї продукції і послуг і має більше 20 зарубіжних замовників. У загальному обсязі експорту близько 30% становить частка США, аналогічна частка - близько 30% - у РФ. Також розвивається співробітництво з ЄС.

Міжнародна академія астронавтики (International Academy of Astronautics) - міжнародна громадська організація, що об'єднує провідних учених і інженерів, які працюють в галузі космічних досліджень. Академія нараховує більше 1220 членів з 75 країн. Під егідою академії діє близько 30 робочих груп, що вивчають різні аспекти астронавтики - від фізики Сонця до психології поведінки в космосі.

У 1992 році в ДКБ "Південне" організовано українське відділення МАА. Українські вчені здійснюють серйозний внесок в актуальні для людства космічні проекти, серед яких: космічна система моніторингу і прогнозування сейсмічної активності Землі; антиастероїдний захист Землі; запобігання техногенному засміченню навколоземного космічного простору. !zn

Читайте також:

Британський вчений пообіцяв через 40 років познайомити людство з інопланетянами

Астрономи виявили «близнюка» Сонячної системи

У нашій галактиці - мільярди придатних для життя планет

Вчені виявили екзопланету, на якій іде силікатний сніг