Учені: Земля може пережити Сонце

19 вересня 15:44

Земля в теорії може пережити загибель Сонця. До такого висновку прийшли вчені, які представили свої результати на конференції "Екстремальні сонячні системи" (Extreme Solar Systems). Короткий виклад результатів дослідників подає ScienceNOW.

 

У рамках дослідження вивчалося питання про далеке майбутнє Землі - період, коли Сонце спочатку перетвориться на червоний гігант, а потім, скинувши зайву матерію, стане білим карликом. Згідно з поширеною думкою, у ході цих перетворень наша планета загине, проте, учені з'ясували, що це не обов'язково так.

За словами дослідників, все залежить від того, яким чином Сонце буде скидати зайву матерію. Так, наприклад, за одним зі сценаріїв Землю може відкинути на більш віддалену орбіту, що дозволить їй пережити розростання зірки. При цьому підкреслюється, що паралельно на планеті будуть діяти найпотужніші приливні сили з боку Сонця, які будуть тягнути планету до гіганта, і який процес виявиться сильнішим, передбачити дуже складно.

Якщо Землю відкине на орбіту з великим радіусом, то це також не гарантує виживання планети - наприклад, можливе зіткнення Землі з Марсом, що, найпевніше, призведе до руйнування обох небесних тіл. Однак, якщо наша планета не зіткнеться з Марсом, то пізніше може виявитися в придатній для проживання зоні навколо білого карлика.

У середині серпня 2011 вчені виявили сліди зіткнення планет у системі білого карлика NLTT 43806 на відстані 50 світлових років від Землі - в спектрі білого карлика було знайдено велике співвідношення заліза і алюмінію. На думку вчених, це результат падіння на компактний об'єкт уламків кам'янистих планет. Крім цього на самій конференції "Екстремальні сонячні системи" були представлені результати дослідження карлика GD61, на який також випали опади із залишків кам'янистих планет.