Учені встановили, що древній Марс був малопридатним для життя

03 листопада 19:16

Американські учені встановили, що древній Марс, найпевніше, був малопридатним для життя. Стаття дослідників з'явилася в журналі Nature, а її короткий виклад подає ScienceNOW.

 

Нині умови на Марсі украй жорсткі - середня температура складає мінус 55 градусів за Цельсієм, а тиск - 5,25 міліметра ртутного стовпчика. За таких умов існування води на поверхні у вигляді водойм неможливе. Водночас, геологічні сліди в тому числі і глинисті мінерали, вказують на наявність (можливо, у минулому) процесів, пов'язаних з водою.

Використовуючи дані, зібрані апаратами Mars Reconnaissance Orbiter і Mars Express, вчені проаналізували походження глин у 350 регіонах Марса. Ці мінерали сформувалися приблизно 3,7 мільярда років тому, коли, за деякими теоріями, на поверхні Червоної планети могла існувати вода.

Вченим, проте, вдалося встановити, що знайдені мінерали, швидше за все, утворювалися під поверхнею в результаті "роботи" геотермальних джерел. Зокрема, на це вказує присутність мінералу преніта, який утворюється при температурі понад 200 градусів Цельсія. Як наслідок, на думку дослідників, якщо життя на Марсі коли-небудь існувало, то воно, швидше за все, було підземним.

Звідси вчені роблять висновок, що Червона планета, найпевніше, завжди була сухою і холодною. Багато фахівців не згодні з висновком дослідників. На їхню думку, формування глинистих мінералів - дуже складний процес, а автори статті все зайве спрощують. Так, наприклад, в кінці серпня 2011 року в Nature Geoscience з'явилася стаття, в якій вчені, аналізуючи розподіл філлосілікатів (також клас глинистих матеріалів) на поверхні планети, прийшли до висновку, що на Марсі існували океани, але досить холодні.