Учені виявили зірку з самим потужним магнітним полем

11 вересня 19:55

На подив учених, сила магнітного поля зірки перевищила всі можливі очікування. За їхніми розрахунками, магнітне поле NGC 1624-2 сильніше сонячного в 20 тисяч разів, а межі магнітосфери світила простягаються на 11 його радіусів.

 

Американські астрономи виявили в сузір'ї Персея велику зірку NGC 1624-2 з найсильнішим магнітним полем серед усіх відомих зірок - воно в 20 тисяч разів сильніше сонячного, говориться в статті, опублікованій в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

"Магнітосфера - магнітна оболонка навколо зірки - NGC 1624-2 дивна сама по собі. Вона приблизно чотири рази ширше, ніж поле інших великих зірок аналогічних розмірів і в 80 разів більше їх за обсягом. Ми повинні більше спостерігати за такими зірками для розуміння того, що ж в них відбувається", - пояснив керівник групи астрономів Грег Уейд з Королівського військового коледжу Канади в Кінгстоні.

Уейд і його колеги вивчали зірки в розсіяному скупченні NGC 1624, розташованому в сузір'ї Персея на відстані в 20 тисяч світлових років від Землі, за допомогою телескопів HETI в американській обсерваторії Макдональда в місті Остін і французько-канадського телескопа CFHT на вершині гори Мауна-Кеа на Гавайях.

Увагу вчених привернула відносно молода зірка NGC 1624-2, що представляє собою блакитний гігант, маса якого в 35 разів перевищувала сонячну. Такі зірки живуть дуже недовго за астрономічними мірками, всього кілька мільйонів років. За цей час зірка викидає значну частку своєї маси в космічний простір у вигляді сонячного вітру.

"Сонячний вітер, що витікає від масивних зірок, дуже щільний у порівнянні з потоками плазми у нашого Сонця. Ці зірки можуть втратити до 30% від маси у вигляді сонячного вітру за їх життя. Вітер являє собою потік із заряджених частинок, що рухаються уздовж ліній магнітного поля світила. Це добре помітно по аномаліям у спектрі зірки", - пояснила Енн Пеллерін з Гірського університету Еллісона в місті Саквілль (Канада).

Уейд і його колеги скористалися цією особливістю спектру для обчислення сили магнітного поля NGC 1624-2 і швидкості обертання зірки навколо своєї осі при інструменту ESPaDOnS, підключеного до гавайського телескопа CFHT.

На подив учених, сила магнітного поля зірки перевищила всі можливі очікування. За їхніми розрахунками, магнітне поле NGC 1624-2 сильніше сонячного в 20 тисяч разів, а межі магнітосфери світила простягаються на 11 його радіусів. Завдяки цьому блакитний гігант володіє "розкішною" мантією з частинок сонячного вітру, захоплених його магнітним полем.

З іншого боку, швидкість обертання світила виявилася вкрай низькою. Як стверджують астрофізики, зірка витрачає до 160 днів на вчинення одного обороту навколо своєї осі. Для порівняння, Сонце робить один оборот всього за 25 днів.

"Ми думаємо, що зірка обертається повільно через те, що їй доводиться "волочити" за собою її сонячний вітер, що "прилип" до ліній магнітного поля. Звичайно, це ще належить перевірити, але немає причин вважати, що це далеко не так", - резюмував Уейд. !zn

Читайте також:

Вчені: Після Великого вибуху Всесвіт був рідким

У космосі знайдена галактика-двійник Чумацького шляху (фото)

Телескоп «Хаббл» випадково знайшов новий супутник Плутона

Hubble змоделював майбутнє Всесвіту