У Тихому океані виявлено загадковий острів, який дрейфує

12 серпня 10:08

Острів - вулканічного походження, складається з кремнієвої піни - пемзи, яка виникає в результаті підводних вивержень. Застигаючи, ця спінена лава може створювати химерні форми. Але матеріал крихкий, як пінопласт, а тому острів може розколотися на дрібні шматочки.

 

У Тихому океані виявлено новий, раніше невідомий географам острів. Відкриття зробили військові моряки з Нової Зеландії. Площа острова - 26 тис. кв. кілометрів, що майже дорівнює території Бельгії. Правда, його точні координати визначити дуже складно - справа в тому, що острів пливає.

Загадкову землю спочатку помітив пілот ВМС Нової Зеландії. З кабіни свого літака він побачив величезну світлу пляму, яка затягнула майже всю водну поверхню. І вже пізніше новозеландські моряки підтвердили, що це був не міраж.

- Американські військові побудували в Атлантиці таємничий штучний острів (фото/відео)


Вони теж вирушили на білий острів, якого немає на картах. При цьому острів повільно рухався за течією. Поверхня його тверда і пориста. Останній раз дрейфуюча земля була помічена в тисячі кілометрах на північ від Окленда.

для увеличения нажмите


Вулканологи так і вимірюють силу підводного виверження - за кількістю викинутого продукту. Шматки пемзи спливають там, де було виверження і порівняно невелика глибина. Судячи з сьогоднішньої кількості викидів, у підводному хребті в Тихому океані виверження було надзвичайно потужним. Шматка пемзи вистачило б, наприклад, на всю Бельгію - буквально від кордону до кордону - або для того, щоб всі жителі планети взяли собі по шматочку в гігієнічних цілях. !zn



Читайте також:

У Росії пропонують перейменувати Північний Льодовитий океан у "Російський"

Дослідники виявили зв'язок між змінами клімату в Арктиці й Антарктиці