У Шотландії виявлений будинок, побудований 10 тисяч років тому

22 листопада 06:49

При будівництві моста через річку Форт в околицях Единбурга робітниками були виявлені останки стародавньої будови, а також безліч артефактів кам'яного століття. За даними фахівців люди населяли будинок близько 10 тисяч років тому здебільшого в зимовий час.

 

На північному заході Единбурга у районі Квінсферрі при будівництві автомобільного мосту через річку Форт були виявлені останки доісторичного житлового будинку, побудованого більше 10 тисяч років тому.

«Роботи з будівництва моста, покликаного сприяти розвитку Шотландії в майбутньому, допомогли зрозуміти її минуле», - коментує відкриття міністр транспорту Шотландії Кіт Браун.

Знахідка виглядає як овальний котлован глибиною близько півметра і довжиною не менше семи метрів. Розташовані в котловані стовпові ями призначалися для зміцнення стін і даху будівлі в землі. Окрім того, археологи виявили безліч кремнієвих інструментів, наконечники стріл і навіть шкаралупу лісового горіха.

«Це рідкісне відкриття дозволить нам краще дізнатися про те, як жила доісторична людина на півночі Великобританії в районі річки Форт, - розповідає Ед Бейлі з компанії Headland Archaeology, що координує розкопки. - У даний час роботи тривають, і незабаром ми сподіваємося відтворити детальну картину мезолітичного способу життя».

Нинішня споруда була населена щонайменше у 8240 до нашої ери, що було встановлено за допомогою радіовуглецевого методу датування.

Сліди стародавнього вогнища вказують на те, що в приміщенні підтримувалося тепло. За словами вчених, будова призначалася для виживання в холодні зимові місяці. Для утеплення даху та стін, ймовірно, використовувалися мох, торф або дерен.

Близько 10-12 тисяч років тому в Європі добігала кінця остання льодовикова епоха. Зростання температури і танення льодовиків призвели до підвищення рівня світового океану. Великобританія стала островом, відокремившись від Ірландії і континентальної Європи.

Зміна клімату призвела до збільшення площі лісів. В епоху, що передує неолітичній революції, древню Британію населяли напівкочові групи мисливців-збирачів, які імовірно і були мешканцями стародавнього дому.

Відзначимо, що настільки древні будинки на території Великобританії знаходили і раніше. Наприклад, Ховікський будинок, побудований близько 9500 років тому, або найдавніша будова у Стар-Карр, яка має вік більше 10 тисяч років. !zn

Читайте також:

Болгарські археологи розкопали скарби родини Олександра Македонського (ВІДЕО)

У Південній Африці науковці виявили найдавніші знаряддя праці, які використовувалися 71 тисячу років тому (ФОТО)

Археологи розкопали стародавнє місто Європи, побудоване до винаходу колеса