У Росії розсекретили гігантське родовище діамантів: коштовного каміння вистачить на 3 тисячі років

16 вересня 12:19

На території Сибірського федерального округу знаходяться колосальні поклади діамантів. Як заявляють новосибірські вчені, про родовище було відомо ще в 1970-х роках. Однак інформацію засекретили.

 

Новосибірські фахівці з Інституту геології і мінералогії Сибірського відділення Російської академії наук (РАН) розповіли про розсекречене родовище надтвердих діамантів, яке знаходиться на кордоні Красноярського краю і Якутії в районі Попігайської астроблеми - це стокілометровий метеоритний кратер, що утворився 35 мільйонів років тому.

Родовище було засекречено радянською владою ще в 70-х роках минулого століття. Однак після зняття грифу секретності вчені змогли повернутися до вивчення тамтешніх мінералів. З'ясувалося, що ресурси надтвердих діамантів, що містяться в породах Попігайської астроблеми, на порядок перевищують всі розвідані світові запаси. Йдеться про трильйони карат. Для порівняння, запаси розвіданих діамантових родовищ Якутії оцінюють у мільярд карат.

Крім того, надтверді діаманти з такими властивостями як у родовищі Попігайської астроблеми поки не виявлено більше ніде в світі, що дозволяє експертам говорити про їх неземне походження. Як вважають вчені, застосування цих мінералів в обробній промисловості здатне виробити технічну революцію. Наявних запасів вистачить всій планеті на 3 тисячі років, заявляє директор Інституту геології і мінералогії Сибірського відділення РАН Микола Похиленко.

До унікальному сировині вже є серйозний інтерес з боку низки великих корпорацій. !zn

Читайте також:

Нацбанк має намір зайнятися видобутком золота


Вчені: Алмази «вискакують» на поверхню Землі, як корки від шампанського

Астрономи виявили в космосі діамантову планету

Фізики вперше отримали квантову сплутаність двох діамантів при кімнатній температурі