У Росії перевіряють версію впливу американського радара на «Фобос-Ґрунт»

17 сiчня 08:09

Російські фахівці перевіряють версію про можливий ненавмисний вплив випромінювання радарів США на космічний апарат «Фобос-Ґрунт» під час його польоту над ними на другому витку навколо Землі, заявив в інтерв'ю РІА Новини керівник міжвідомчої комісії з аналізу польоту станції Юрій Коптєв.

 

"Така версія існує. Для того щоб її перевірити, буде проведено наземний експеримент, під час якого блок з апаратурою, аналогічною до встановленої на «Фобос-Ґрунті», буде піддано випромінюванню сумарної потужності можливого ненавмисного впливу американських радарів", - сказав Ю.Коптєв.

У вівторок, 17 січня, газета «Коммерсант» з посиланням на свої джерела повідомила, що однією з версій поломки російського зонда є вплив сигналу з американського радара, встановленого на атолі Кваджалейн на Маршаллових островах.

Ю.Коптєв сказав також, що під час польоту «Фобос-Ґрунта» на другому витку навколо Землі американські радари дійсно працювали за програмою вивчення одного з астероїдів. За його словами, у тому районі встановлено п'ять подібних радарів.

«Фобос-Ґрунт», запущений у листопаді минулого року, не вийшов на орбіту, з якої він міг почати подорож до Фобоса - одного з супутників Марса. Він залишився на навколоземній орбіті, а у неділю, 15 січня, остаточно впав на Землю - точне місце падіння уламків не встановлено досі.