У підльодовиковому озері в Антарктиді можуть існувати невідомі форми життя

09 лютого 14:42

Вчені не виключають, що в озері Восток можуть бути раніше невідомі форми життя. На їхню думку, вони за крок від великого відкриття.

 

У товщі води антарктичного підлідного озера Восток можуть жити не відомі раніше сучасній науці живі організми, які здатні існувати при надвисокій концентрації кисню у воді.

Про це заявив завідувач групою кріоастробіології Лабораторії генетики еукаріотів Петербурзького Інституту ядерної фізики (ПІЯФ) Сергій Булат.

Російським вченим 5 лютого вперше вдалося проникнути в озеро Восток, яке було ізольовано від зовнішнього світу протягом мільйонів років. Вчені сподіваються виявити у зразках реліктові організми, які змогли адаптуватися до життя в унікальних умовах підлідного озера.

Згідно з розрахунками вчених, вода озера Восток має бути перенасичена киснем - його концентрація настільки висока, що відомі зараз бактерії просто не можуть існувати в таких умовах.

На думку вчених, озеро перенасичене киснем, тому що над ним плавиться льодовик, який живить його повітрям, що міститься у кризі. А озерний лід, який замерзає повільно, газів в собі не містить, значить, кисень накопичився в озері.

«Якщо у водній колонці буде знайдено мікробне життя, яке стійке до такого високого тиску кисню, то це буде найбільше відкриття, оскільки таке життя на Землі науці взагалі не відоме. Виходить, що ми знайдемо позаземне життя на планеті Земля», - сказав він.

Вчений вважає, що можливо життя в озері Восток ховається на дні озера, в осадових породах, де кисню, як правило, не буває: він витрачається завдяки процесам окислення в мінеральному субстраті.

За його словами виявлення життя в озері буде не меншою сенсацією, ніж його відсутність.

«На планеті Земля взагалі немає місць, де не було б бактеріального життя. Життя обмежене тільки температурним фактором - від -120 до +120. У цій температурній «рамці» завжди є життя, незалежно від «хімії» - буде це сірчана кислота або чистий луг», - сказав Булат, зазначивши, що поки ще не досліджувалося середовище з таким високим вмістом кисню, як в озері.

Знахідка оксигенофілів може бути вкрай значущим відкриттям у сфері астробіології - пошуку життя на інших планетах. У даний час багато вчених вважають, що на одному з супутників Юпітера - Європі під товстим шаром льоду може бути океан, умови в якому можуть бути придатними для життя. Не виключено, що життя в озері Восток може бути подібним до життя на Європі. !zn

Читайте також:

У Середземному морі знайдено організм, який найдовше живе на планеті

Вчені знайшли ще одну планету, придатну для життя


Вчені знайшли докази перенесення генів

Вчені знайшли спосіб стирати спогади

Вчені: Життя на Землі зародилося у прісній, а не в солоній воді