Телескоп Hubble "зловив" сім найбільш ранніх галактик у Всесвіті (ФОТО)

13 грудня 12:49

Вчені отримали "дитячі фотографії Всесвіту": одна з відбитих галактик, можливо, найдавніша з коли-небудь бачених.

 

Астрономам NASA вдалося отримати знімки сімох найбільш ранніх галактик.

Ці галактики з'явилися всього через декілька сотень мільйонів років (невеликий, за науковими мірками, час) після Великого вибуху, який, на думку вчених, поклав початок створенню Всесвіту.

Фахівці NASA не виключають, що одна з цих семи галактик, можливо, є найдавнішою з коли-небудь бачених.

Знімки галактик були зроблені за допомогою космічного телескопа Hubble. Астрономи вже охрестили їх "дитячими знімками Всесвіту".

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE


Найбільш віддалений об'єкт, галактика UDFj-39546284, була виявлена вперше в минулому році. Тоді момент її виникнення був визначений за 480 млн років після Великого вибуху. Однак нові дані свідчать, що ця галактика виникла ще раніше - приблизно за 400 млн років.

За сучасними уявленнями, цей момент віддалений від нас на 13,77 млрд років. Однак, на думку астрономів, ці зірки, незважаючи на вік, належать до другого покоління.

"Ці зірки вже мають у своїх спектрах чималий відсоток важких елементів, які дісталися їм від попереднього покоління зірок. Це означає, що ми спостерігаємо не перше покоління зірок", - вважає професор Джим Данлоп з Астрономічного інституту при Единбурзькому університеті.

Втім, вчені сподіваються, що це відкриття допоможе їм з'ясувати, що відбувалося у так звані "темні часи" - на ранніх етапах розвитку Всесвіту.

Телескоп Hubble був виведений на орбіту в 1990 році. За його допомогою вченим вдалося встановити більш-менш точний вік Всесвіту - 13,7 мільярда років. !zn

Читайте також:

Виявлені сотні нових галактик, які «штампують» зірки, як на конвеєрі

Астрономи розширили межі Всесвіту, знайдена нова «прикордонна» галактика (ВІДЕО)

Колайдер зафіксував рідкісний розпад часток, «поховавши» теорію нової фізики