Супутник NASA сфотографував «темний бік» Землі (ВІДЕО)

09 грудня 15:22

На з'їзді Американського геофізичного союзу був представлений новий образ нашої планети, отриманий завдяки інфрачервоний радіометр-камері на супутнику Suomi.

 

NASA зібрало чудову картину нічної Землі, зібрану з серії фотознімків різних частин планети, зроблених в безхмарні ночі одним із найбільш потужних дослідницьких супутників - Suomi.

Отримана картина отримала назву «Чорний Мармур». Як відзначають американські вчені, це не просто колаж, а ціла база даних, яка найкращим чином демонструє унікальні можливості орбітального апарату - перш за все, високу світлочутливість при фотозйомці в темряві.

Фото: NASA

На супутнику встановлено інфрачервону радіометр-камеру VIIRS, здатну розрізняти погодні явища (хмарність, сніг, туман - все, що цікаво метеорологам) навіть у той час, коли апарат знаходиться над темною стороною Землі.

Зазвичай для зйомки земної атмосфери радіометр достатньо освітлення від Місяця. Але навіть коли Місяць не світить, VIIRS здатний «бачити» те, що відбувається внизу за рахунок нічного світіння самої земної атмосфери.

Виявилося, що прилад відмінно фотографує і електричні вогні земних міст.



«Фішка» радіометра VIIRS - це «серійна зйомка» в режимі дня і ночі. Якщо фотокамера знімає всю картинку цілком за один раз - один кадр, то радіометр збирає кадр після багаторазових сканувань зображення з роздільною здатністю в мільйони окремих пікселів.

Новий образ нашої планети був представлений у Сан-Франциско на з'їзді Американського геофізичного союзу - найбільшого зібрання вчених, що вивчають Землю. !zn

Читайте також:

NASA випустило альбом унікальних знімків Землі з космосу (ФОТО)

Колишні астронавти мають намір возити космічних туристів на Місяць


Виявлені сотні нових галактик, які «штампують» зірки, як на конвеєрі


12 грудня повз Землю пролетить величезний астероїд