Супутник допоміг виявити в Єгипті 17 раніше невідомих пірамід

25 травня 16:25

Інфрачервоні фотографії, зроблені з супутника групою американських вчених, допомогли виявити 17 раніше невідомих єгипетських пірамід.

 

Технологія інфрачервоної зйомки з космосу примітна тим, що вона дозволяє ідентифікувати об'єкти, приховані під землею. У результаті подібного фотографування території Єгипту з космосу вчені змогли знайти більше тисячі гробниць і три тисячі давніх поселень.

Археологи вже розпочали роботи на місці "космічних знахідок", і, за попередніми даними, підтвердили виявлення вже двох раніше невідомих пірамід. "Розкопати нову піраміду - це мрія кожного археолога", - говорить автор дослідження Сара Паркак з університету в місті Бірмінгем, штат Алабама. Вчений зізнається, що вона була дуже здивована тим, які багаті результати вдалося отримати за допомогою інфрачервоної зйомки. "Протягом року ми проводили дуже інтенсивні дослідження. Я, звичайно, постійно стежила за надходженням інформації, але настав момент, коли я раптом зрозуміла, як же багато всього нам вдалося виявити. Я просто не могла повірити, що в Єгипті знайдено стільки нових об'єктів", - зізнається археолог. Американські експерти вивчили знімки, зроблені супутником з 700-кілометрової висоти. Камери, які при цьому використовувалися, настільки потужні, що можуть ідентифікувати на земній поверхні об'єкти діаметром менше метра. При цьому інфрачервона зйомка застосовувалася, для того щоб розрізнити різні матеріали, що знаходяться під землею. Як повідомляє "Бі-бі-сі", стародавні єгиптяни будували свої будинки та інші споруди з глинобитної цегли, щільність якої набагато вища, ніж у звичайного грунту. Тому на знімках можна розрізнити обриси житлових будинків, храмів і гробниць. "Це демонструє, наскільки просто недооцінити як розмір, так і масштаб стародавніх поселень", - відзначає С. Паркак. На її думку, вчені зробліять багато інших відкриттів. "Це лише об'єкти, розташовані поблизу від поверхні землі. Але існують багато тисяч інших, які Ніл заніс мулом. Наша робота тільки починається", - вважає археолог. Спочатку єгипетська влада вкрай скептично поставилися до досліджень С. Паркак. Але коли археолог розповіла, що їй, можливо, вдалося виявити дві нові піраміди, єгиптяни почали розкопки і тепер вважають їх украй перспективними. Втім, за словами американського археолога, найбільш захоплюючим був початок робіт у місті Таніс. "Вони розкопали побудований три тисячі років тому будинок, який було видно на супутникових знімках, - говорить учений. - І фотографії практично ідеально збігалися з його обрисами. Це було справжім є доказом ефективності технології".