США провели випробування «мікрохвильової гармати» для придушення вуличних заворушень (відео)

12 березня 10:02

Зброю так званої «системи активної протидії» випробували на 11 тисячах добровольців. Зараз вона набула необхідних характеристик і готова до серійного виробництва.

 

У США військові інженери завершили роботи зі створення нового покоління «нелетальної» зброї, яка у майбутньому має мінімізувати шкоду при проведенні поліцейських і військових операцій. Проведені випробування показали гармату ідеальною зброєю для придушення вуличних заворушень.

Зброю так званої «системи активної протидії» - Active Denial System (ADS) оборонної компанії Raytheon - вже прозвали «тепловим променем» або «мікрохвильовою гарматою». Роботи над цією зброєю ведуться давно, і ще кілька років тому у США демонстрували громадськості прототипи цієї «гармати». Однак тепер нарешті зброя отримала необхідні характеристики і готова до серійного виробництва.

Офіційна презентація нової ADS відбулася на базі ВМС США у Квантіко, штат Вірджинія, повідомляє The Stars and Stripes. Для численних журналістів влаштували справжнє театралізоване дійство: переодягнені у цивільне «морські котики» зображали натовп мітингувальників, закидаючи солдат тенісними м'ячиками - замість каменів. На «демонстрантів» не діяли ані попередження по гучномовцю, ані страхітливий вигляд піхотинців у повному обмундируванні.

Однак варто було включити ADS, встановлену на даху армійської бронемашини, як натовп кинувся навтьоки. Відчути дію «мікрохвильової гармати» на собі дали і представникам ЗМІ - всі, як один, зривалися з місця, варто було оператору спрямувати на них невидимий тепловий «промінь».

«Це не можна побачити - можна тільки відчути», - так прокоментувала ефект ADS голова Об'єднаної дирекції з нелетальної типам озброєнь полковник Трейсі Тафолла.

За словами тих, хто випробував ADS на собі, відчуття від «пострілу» такої «гармати» схожі з тими, що відчуваєш, коли тебе накриває хвиля дуже гарячого повітря з духовки. Одночасно людина отримує електричний заряд, що видно за станом зачіски. Тести показали: всі, хто потрапляє під дію ADS, демонструють одну і ту саму реакцію - біжать. Так що «мікрохвильова гармата» - ідеальна зброя для придушення вуличних заворушень. Далекобійність ADS становить близько одного кілометра.

«ADS може бути використана абсолютно у будь-якій ситуації, коли необхідно знайти альтернативу застосуванню сили», - заявив куратор проекту Брайан Лонг.

Творці ADS запевняють, що ця зброя практично не несе небезпеки для здоров'я людини і вже куди безпечніша за інші види нелетальних засобів - гумові кулі і сльозогінний газ.

«Гармату» вже випробували на 11 тисячах добровольців, і лише двоє з них постраждали - отримали опіки другого ступеня. Особливо підкреслюється, що вплив електромагнітного імпульсу, яким насправді і є відчута людиною «теплова хвиля», не є канцерогенним фактором. А також не чинить негативного впливу на фертильність і безпечний навіть для вагітних жінок - промені ADS проникають через шкіру на глибину близько 0,4 мм.

Над системою ADS американці працювали з кінця 1990-х років. Перші дослідні зразки, за деякими даними, використовували ще в Афганістані і в Іраку у 2004 році. Перша публічна демонстрація зброї пройшла у 2007 році. Тоді радіус дії «гармати» становив лише 500 метрів.

Втім, ставити ADS на озброєння Міноборони США не поспішало - репутацію «нелегальної зброї» зіпсували заяви правозахисників про те, що американські військові та спецслужби зможуть використовувати «гармату» для тортур. Пізніше повідомлялося, що ADS може надійти на озброєння американської поліції у 2009 році, але цього не сталося.

Також у 2009 році ADS збиралися знову відправити в Ірак, але замість цього «гармати» відіслали до Афганістану на рік пізніше. Втім, незабаром їх повернули назад, кажуть, так і не спробувавши.

За наявними даними, на реалізацію проекту ADS Міноборони США витратив близько 120 мільйонів доларів. Ходять чутки, що зараз Пентагон подумує створити «літаючу» версію ADS. Втім, на даний момент навіть на «наземну» ніяких замовлень поки не отримано. !zn

Читайте також:

У США випробували ракету з вертикальним зльотом і посадкою (фото / відео)

У США випробували самонавідні кулі

США готують до запуску у виробництво «зброю майбутнього» (відео)

Американці ставлять на озброєння бойових роботів