Спалахи на Сонці посилають на Землю мільярди кіловат енергії

25 березня 09:21

Згідно з підрахунками NASA, за три доби спалахів на Сонці термосфера Землі зібрала близько 26 млрд кВт/год енергії.

 

Нещодавня серія сонячних спалахів випала на Землю потужними магнітними бурями з 8 по 10 березня. Фахівці з NASA підрахували, що в результаті двох викидів на верхню частину земної атмосфери випав обсяг енергії, споживаної таким містом, як Нью-Йорк за два роки.

«Це був найбільший сплеск випромінювання, який ми зафіксували з 2005 року. Це була велика подія і вона показує, що Сонце може мати найбезпосередніший вплив на планету», - говорить Мартін Млінцак з Дослідницького центру NASA в Ленглі (США).

Як розповіли в космічному агентстві, викиди, що дійшли до атмосфери, вони зареєстрували за допомогою наукового інструменту SABER, що працює на супутнику TIMED. Млінцак розповідає, що SABER відстежує інфрачервоні випромінювання у верхній частині атмосфери, зокрема випромінювання, вироблені молекулами вуглекислого газу та оксиду азоту. Два цих елемента відіграють значну роль в повітряному енергобалансі на висоті близько сотні кілометрів.

«Вуглекислий газ і оксид азоту - це два природних термостати. Коли верхня частина атмосфери, так звана термосфера, нагрівається, ці сполуки починають віддавати тепло в космос», - говорить Джеймс Рассел з Університету Хемптон.

Нагадаємо, що 8 березня учені зафіксували на поверхні Сонця спалах класу X5, яка через добу спровокувала потужні полярні сяйва на Землі і електромагнітні випромінювання. «Термосфера горіла подібно новорічній ялинці, ми фіксували інфрачервоне випромінювання в дуже великих обсягах», - говорить Рассел.

Згідно з підрахунками NASA, за три доби - з 8 по 10 березня включно - термосфера зібрала близько 26 млрд кВт/год енергії, однак завдяки двом вищеназваним сполукам, близько 95% цієї енергії було згодом викинуто в космос.

«На жаль, ми поки не навчилися збирати такі обсяги енергії і використовувати її у власних потребах. Вона настільки розкидається по земній атмосфері, що якось застосувати її на практиці неможливо», - говорить Млінцак. !zn

Читайте також:

У найближчі 18 місяців відбудеться шість потужних магнітних бур

На поверхні Сонця NASA зафіксувало торнадо (відео)

Вчені недооцінили потужність сонячних спалахів


Сонячна активність може викликати хаос на Землі