Сонце може "облити" Землю величезною дозою радіації

17 травня 19:18

Минулої ночі стався хоч і цілком звичайний спалах, але він породив нову магнітну бурю. І не виключено, що в найближчі години викид повториться.

 

Японські вчені попереджають про те, що Сонце може створити так звані суперспалахи, які, якщо будуть спрямовані в бік Землі, обіллють планету критичною дозою радіації, що загрожує не лише виходом з ладу супутників і електронного устаткування, але і смертельною небезпекою для людини.

Водночас дослідники заспокоюють, що це можливо лише теоретично. За мільйони років існування світила такого ще жодного разу не траплялося.

При цьому відзначимо, що саме минулої ночі стався цілком звичайний спалах, що породив нову магнітну бурю. І не виключено, що в найближчі години викид повториться.

Нагадаємо, раніше британські астрономи змогли «зловити» і зняти на камеру кілька гігантських плазмових торнадо, що переміщаються по поверхні світила у навостворених протуберанцях і представили світу відеозапис їх «мандрів» на британській Національної астрономічної конференції в Манчестері. !zn

Читайте також:

Астрономи описали зірку-двійника Сонця

Астрономи зняли на камеру гігантські сонячні торнадо (відео)


Спалах на Сонці «засліпив» європейський космічний зонд


Спалахи на Сонці посилають на Землю мільярди кіловат енергії