Сьогодні Землю очікує сильна магнітна буря

24 сiчня 09:06

Сильна магнітна буря обрушиться сьогодні ввечері на Землю, попередили американські вчені.

 

Наукові супутники NASA зареєстрували потужний спалах на Сонці, що супроводжувався 22 січня викидом коронарної маси. Ця розпечена плазма, що є потоком протонів, електронів і важких елементів, досягне Землі сьогодні о 16:00 за Києвом. Ступінь імовірної геомагнітної бурі на нашій планеті оцінюється у межах «помірної або сильної».

З таким попередженням виступив Центр прогнозу космічної погоди, підрозділ Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США.

Спостереження за Сонцем і наслідками прояву активності світила ведуть Обсерваторія сонячної динаміки (ОСД), космічна обсерваторія Сохо і Обсерваторія сонячно-земних зв'язків (СТЕРЕО). Всі вони є науковими інструментами NASA.

«Практично немає сумнівів у тому, що потік рухається в напрямку Землі. Згідно з попереднім вивченням даних Сохо і СТЕРЕО, плазма завдасть сильного удару по магнітному полю в районі Північного полюса Землі 24-25 січня», - вказується у попередженні центру.

Коронарні викиди плазми на Сонці можуть призвести до порушень роботи приладів супутників, наземних засобів зв'язку і викликати магнітні бурі, але безпосередньої небезпеки для людини не несуть. !zn

Читайте також

Вчені з'ясували, що викиди Сонця «здирають» матерію з Місяця

Вчені недооцінили потужність сонячних спалахів


Сонячна активність може викликати хаос на Землі