Секретна місія американського міні-шаттла затягнулася

09 березня 13:09

Вже понад рік триває на навколоземній орбіті місія експериментального безпілотного космоплана США X-37B. Вся інформація про встановлені на його борту прилади - засекречена Пентагоном, і у відомстві не розкривають, які завдання вирішує ця зменшена "копія" шаттла.

 

Апарат, що нагадує зменшену копію шаттла, був запущений на борту носія "Атлас-5" з мису Канаверал (штат Флорида) ще 5 березня минулого 2010 року, хоча спочатку передбачалося, що політ триватиме 9 місяців.

"Ми дуже задоволені результатами експерименту. Програма X-37B допомагає встановлювати стандарти для космопланів багаторазового використання", - заявив журналістам у четвер, 9 березня, офіційний представник ВПС США підполковник Том Макінтайр.

Він не став уточнювати, скільки ще пробуде на орбіті апарат, сказавши лише, що "після того, як будуть досягнуті всі поставлені цілі, ми завершимо цю місію". Відмовився підполковник розкривати і які завдання вирішує X-37B. Вся інформація про прилади, встановлені на його борту, засекречена Пентагоном.

Це вже другий подібний апарат, що знаходиться в розпорядженні Космічного командування ВПС США. Перший був випробуваний у 2010 році. Він провів у космосі 225 днів. Весь його політ і приземлення в Каліфорнії проходили в автоматичному режимі.

X-37B має злітну масу майже 5 тонн, досягає 8,9 метра в довжину, 2,9 метра у висоту. Розмах його невеликих трикутних крил становить 4,5 метра. Апарат обладнаний панелями сонячних батарей.

Згідно з даними Пентагону, космоплан призначений для функціонування на висотах від 200 до 750 кілометрів, здатний швидко змінювати орбіти і маневрувати, може виконувати розвідувальні задачі, доставляти невеликі вантажі в космос, зручний для випробувань нових приладів, які можна застосовувати, зокрема, на супутниках-шпигунах .

Низка експертів бачать у X-37B прототип майбутнього космічного перехоплювача, що дозволяє за необхідності виводити з ладу супутники і, можливо, наносити ракетно-бомбові удари з орбіти.

Як повідомив Макінтайр, "початок наступної місії X-37B заплановано на осінь 2012 року". !zn

Читайте також:

NASA виділить понад $ 1,5 млрд на фінансування приватних космічних проектів


Американський шаттл здійснив останню в історії посадку

NASA вибрало дизайн нової важкої ракети-носія

Китай збирається побудувати свою космічну станцію