Розкриття величезних дзеркал на орбіті Землі може призвести до посухи

20 червня 15:00

Розрахунки наслідків скорочення сонячного світла показали, що середня глобальна температура дійсно знизиться до 13,6° С. Проте істотне зниження буде спостерігатися в тропіках, а на полюсах навпаки стане тепліше. Але головне, такий сценарій викличе скорочення опадів в окремих частинах Північної та Південної Америки і північної Євразії. Зниження складе від 10% до 20%, що призведе до посухи.

 

У минулому році ООН серйозно розглядала можливість виведення на орбіту Землі величезних дзеркал з тонкої світловідбиваючої плівки для боротьби з глобальним потеплінням. Такі дзеркала повинні частково відбивати сонячне світло назад у космічний простір.
Хауке Шмідт (Hauke ​​Schmidt) і його колеги з Інституту метеорології Макса Планка з'ясували, що запуск таких дзеркал дійсно може знизити температуру атмосфери Землі і світового океану.
Однак паралельно таке розгортання викличе і негативні наслідки: в Америці та північній частині Євразії істотно скоротиться кількість опадів, що може привести до посухи, прогнозують фахівці.
Німецькі вчені вивчили чотири кліматичні моделі. Вони змоделювали зниження вуглекислого газу до того рівня, який був на Землі до початку індустріалізації. Після цього вони розрахували наслідки скорочення сонячного світла, відбитого дзеркалами.
Результати показали, що середня глобальна температура на планеті дійсно знизиться до 13,6° С. Проте істотне зниження буде спостерігатися в тропіках, а на полюсах навпаки стане тепліше. Але головне, такий сценарій викличе скорочення опадів в окремих частинах Північної та Південної Америки і північної Євразії. Зниження складе від 10% до 20%, що призведе до посухи.
Проект запуску на орбіту гігантських дзеркал свого часу викликав безліч суперечок. Крім цього були запропоновані ще декілька незвичайних варіантів боротьби з глобальним потеплінням. Наприклад, відбілювання хмар за допомогою морської води, для збільшення їх світловідбиваючої здібності, повсюдне фарбування дахів у білий колір і навіть розсіювання дрібного пилу в стратосфері. !zn
Читайте також: