Розкрито секрет феноменальної швидкості гепардів

25 червня 15:14

Виявилося, що найшвидші наземні істоти фактично "перемикають передачі", чого не можуть робити інші чотириногі.

 

Чому гепарди бігають майже в два рази швидше хортів, притому що принципи роботи м'язів і стиль бігу в них однаковий? Для того щоб відповісти на це питання, британські вчені за допомогою високошвидкісної камери зняли забіг чотириногих спринтерів по доріжці, обладнаній спеціальними датчиками.
Виявилося, що гепарди при прискоренні збільшують частоту кроків, тоді як у собак вона не змінюється. Таким чином найшвидші наземні істоти фактично "перемикають передачі".
При нешвидкому бігу зі швидкістю 32 кілометри на годину вони в середньому роблять 2,4 кроки в секунду, а при прискоренні до 61 кілометра на годину - вже 3,2 кроки на секунду. Хорт, що біжить схожим чином, при будь-якій швидкості робить 3,5 кроки на секунду.
Таким чином, при рівній швидкості хорт і гепард здійснюють приблизно однакову кількість кроків у секунду.
Вчені також з'ясували, що при високій швидкості в гепардів 70% ваги переноситься на задні кінцівки. Водночас як у гончих собак лише 62%. Це може бути ще однією перевагою гепардів, тому що такий розподіл ваги перешкоджає прослизанню при розгоні.
Цікаво, що хорт в експерименті показав швидкість вищу, ніж гепарди. Він розігнався до 64 кілометрів на годину.
"Хижаки, що брали участь у дослідженні, народилися в зоопарку, і їм ніколи не доводилося самим добувати собі їжу, - пояснює керівник роботи професор Алан Вілсон (Alan Wilson) з Королівського ветеринарного коледжу. - Вони, так і не навчилися використовувати свої здібності по максимуму" .
Дослідники вважають, що при максимальному прискоренні частота кроку гепарда може збільшуватися понад 4 кроки в секунду. На наступному етапі вони хочуть відзняти біг диких тварин, щоб перевірити свої здогади.
Додамо, що рекорд швидкості для наземних істот показала в 2009 році самка гепарда на ім'я Сара. Вона пробігла стометрівку за 6,13 секунди (розвинувши швидкість понад ста кілометрів на годину). Це на три секунди швидше світового рекорду спринтера Усейна Болта - 9,58 секунд. !zn
Читайте також: