Російські вчені розвінчали «знахідку століття»: «яйця чеченських динозаврів» виявилася звичайними каменями

23 травня 11:07

Чеченських вчених не бентежать пояснення московських колег, що на території Кавказу неможливо знайти останки динозаврів. У Чечні здаватися не збираються, фахівці сповнені рішучості спростувати ці висновки і довести, що по території республіки в далекому минулому все ж ходили динозаври.

 

Сенсація, на яку влада Чечні покладала великі надії як на спосіб залучення в регіон туристів, з тріском провалилася: московські палеонтологи спростували припущення своїх південних колег про те, що в горах республіки було виявлено сорок скам'янілих яєць динозаврів.

Втім, чеченські вчені, незважаючи на наукові докази неможливості знайти останки динозаврів на території республіки, сповнені рішучості продовжувати їхні пошуки.

Хоча чеченські фахівці вже встигли підвести теоретичну базу, пояснюючи причини появи в передбачуваній кладці «яєць» різного розміру тим, що дрібні динозаври намагалися триматися поруч з великими травоїдними через посягання на їхнє потомство з боку хижаків, столичні дослідники були категоричні. Експедиція натрапила не на яйця, а на звичайні камені, повідомив старший науковий співробітник Палеонтологічного інституту РАН Кирило Єськов.

За словами вченого, в ході дослідження було встановлено, що зразки мають геологічне походження. «У Чечні немає континентальних відкладень відповідного віку, і такої величини яйця бути не можуть», - додав Єськов.

Про рідкісну знахідку повідомлялося у квітні. Тоді члени експедиції, в складі якої були в тому числі співробітники чеченської Академії наук, звернули увагу на купу круглих каменів різного діаметру - від 20 сантиметрів до одного метра. Коментуючи журналістам знахідку, доцент кафедри економічно-соціальної географії Чеченського державного університету Магомед Алхазура з упевненістю заявив, що це яйця травоїдних динозаврів, які були відкладені цими вимерлими тваринами близько 60 млн років тому.

Завідувач лабораторією «Ландшафтні дослідження» ЧДУ Саїд-Емін Джабраїлов в свою чергу навів докази справжності знахідки, повідомивши, що на відколах дивних каменів можна чітко розгледіти шкаралупу, жовток і білок. Про чеченських динозаврів написали і західні ЗМІ, причому без жодної іронії.

Не сумніваючись в унікальності знайдених об'єктів, учасники експедиції відправили зразки в Чеченський університет у Грозному, спеціальну лабораторію в Єсентуках і московський Палеонтологічний інститут РАН. Гору, на якій лежали яйця, оперативно взяли під охорону в розрахунку, що незабаром вона стане одним з пунктів туристичних маршрутів.

Чеченських вчених не бентежать висноки московських колег і їх пояснення, що на території Кавказу неможливо знайти останки динозаврів, бо там відсутні геологічні шари, пов'язані з юрським і крейдяним періодами, коли жили ці тварини. У Чечні здаватися не збираються, фахівці сповнені рішучості спростувати ці висновки і довести, що по території республіки в далекому минулому все ж ходили динозаври.

«Докази існування у цій місцевості доісторичних тварин у нас є, а якщо вони тут свого часу жили, то повинні ж вони були кудись відкладати яйця», - заявив представник факультету геології Чеченського держуніверситету. Співробітник вишу зазначив, що раніше в горах республіки були знайдені щелепа і останки скелета цієї древньої тварини, що зберігаються нині в музеї Чеченського держуніверситету.

Московські колеги тим часом діляться секретом, як потрібно ідентифікувати справжні яйця динозаврів, щоб не потрапити в халепу. Завідувач Палеонтологічним музеєм Палеонтологічного інституту РАН Олександр Карху в інтерв'ю РИА "Новости" повідомив, що перш за все потрібно звертати увагу на розмір: яйця динозаврів не такі величезні, як собі уявляють чеченські вчені, і складають в діаметрі від 15-18 до 25 сантиметрів.

Вчений розповів про те, як можна відрізнити яйця динозаврів від округлих каменів. Треба взяти лупу і розглянути поверхню об'єкта. "Шкаралупа яйця має пори, оскільки яйце має дихати. Якщо їх немає, поверхня гладка і однорідна, то майже напевно це геологічний об'єкт", - повідав палеонтолог.

Зазначимо, що фахівці засумнівалися в тому, що в Чечні були знайдені яйця динозаврів, практично відразу після оприлюднення у пресі «сенсації». Про те, що це «не яйця динозаврів на 99,9 відсотка», не бачачи виявлених скам'янілостей, заявив доцент кафедри зоології хребетних СПбДУ Павло Скучас.

«Коли древній пісок починає кам'яніти, в ньому відбуваються хімічні процеси, в тому числі концентруються різні солі навколо центру кристалізації. Центром кристалізації може стати піщинка або щось інше. Навколо неї формуються утворення, вони мають наукову назву - конкреції. Вони можуть бути химерної форми, але найчастіше - кулясті», - пояснив природу знахідки палеонтолог, зазначивши, що подібні круглі камені можна знайти і в Ленінградській області. !zn

Читайте також:

Вчені виявили останки карликового мамонта зростом в 1 метр

Вчені знайшли останки невідомого раніше виду динозаврів


У Китаї виявлені останки найбільшого пернатого хижого динозавра (фото)

Найбільшого зубатого птерозавра виявили британські палеонтологи

Скам'янілі сенсації