Російська космічна станція «Фобос-Ґрунт» могла полетіти у невідомому напрямку

18 листопада 09:55

Автоматична міжпланетна станція «Фобос-Ґрунт» могла перетворитися на «космічного мандрівника» і полетіти вглиб Сонячної системи, заявило у п'ятницю, 19 листопада, "Інтерфаксу-АВН" джерело у ракетно-космічній галузі.

 

«Об'єкт, який обертається на навколоземній орбіті, не можна точно ідентифікувати. Він може бути як міжпланетною станцією, так і її маршовою руховою установкою з паливним баком, які станція "Фобос-Ґрунт" повинна була відкинути після виходу на орбіту польоту до Марса», - сказав співрозмовник агентства.

Ніякої інформації про те, де дійсно знаходиться автоматична станція «Фобос-Ґрунт» немає, оскільки наземні станції з дня запуску (9 листопада) не прийняли від неї ніякої телеметричної інформації. «Можливо, вона полетіла вглиб Сонячної системи або обертається на вищій навколоземній орбіті, аніж та, на якій її шукають», - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, для пошуку на орбіті міжпланетної станції було залучено російські, європейські та американські станції стеження, і вони дійсно виявили на орбіті якийсь об'єкт, який позначили «Фобос-Ґрунтом».

Якщо маршова рухова установка, як і передбачалося планом польоту, автоматично спрацювала і відокремилася, але сам апарат не зміг зорієнтувати своє положення у просторі за зірками, «Фобос-Ґрунт» міг полетіти куди завгодно. «Шукати його тепер марно. Наша міжпланетна станція - це піщинка у Всесвіті», - заявив експерт.

Точно сказати, чи є об'єкт, що знаходиться на навколоземній орбіті, міжпланетною станцією або її маршовою руховою установкою з паливним баком, можна буде сказати тільки після входу умовного «Фобос-Ґрунт» в атмосферу. «Якщо, проходячи щільні шари атмосфери, об'єкт не вибухне, значить, палива в ньому немає - його витрачено на виведення міжпланетної станції в невідомому напрямку. Якщо ж станеться вибух, значить це дійсно "Фобос-Ґрунт", - заявив він.

Апарат "Фобос-Ґрунт" було запущено з Байконуру у ніч на 9 листопада. Після відділення від ракети-носія "Зеніт" на апараті не увімкнулися двигуни, які повинні були вивести його на високу опорну орбіту, аби звідти він міг стартувати на Марс.

"Фобос-Ґрунт" мав долетіти до супутника Марса Фобоса, сісти на це небесне тіло, взяти проби
ґрунту і доставити їх на Землю для лабораторного дослідження. Місія мала тривати приблизно 2,5 роки. Вартість проекту, за неофіційною інформацією, становить близько 170 млн дол.