Президент Ліберії отримала Нобелівську премію миру

07 жовтня 09:48

Президент Ліберії Елен Джонсон-Серліф, ліберійська активістка Лейма Гбове, а також правозахисниця з Ємену Таваккуль Карман стали лауреатами Нобелівської премії миру.

 

Нагорода була присуджена їм за «ненасильницьку боротьбу за безпеку жінок і за їх право на участь в побудові світу».

Елен Джонсон-Серліф є першим демократично обраним президентом Ліберії. Вона також перша жінка, яка стала на чолі цієї африканської держави. Захистом прав жінок вона стала займатися після вступу на посаду у 2006 році. У Ліберії вона має статус активної правозахисниці і миротворця.

У свою чергу, основним напрямком діяльності Серліф, Лейми Гбове, було залучення ліберійських жінок, як мусульманок, так і християнок, до боротьби проти місцевих польових командирів. У 2009 році вона стала лауреатом премії американської Profile in Courage Award, яка вручається за особисту мужність у боротьбі за суспільне благоденство.

Таваккуль Карман виступили в якості одного з організаторів масових акцій протесту проти президента Ємену Алі Абдулли Салеха, пише Reuters. Окрім того, вона очолює єменську неурядову організацію «Журналістки без кайданів», яка відстоює права жінок-репортерів.