Планет у нашій галактиці може виявитися у кілька разів більше, ніж зірок

19 травня 11:11

Міжнародна група вчених на чолі з Такахіро Сумі (Університет Осаки) прийшла до висновку, що у нашій галактиці далеко від будь-яких зірок блукають мільйони планет розміром з Юпітер, повідомляє The Los Angeles Times з посиланням на публікацію в Nature.

 

Фахівці виявили десять так званих «планет-сиріт» на відстані у 10-20 тис. світлових років від Землі, причому навколо них у радіусі мільярда миль (дистанція, співвідносна з відстанню від Сонця до периферії Сонячної системи) немає жодної зірки, тобто або вони обертаються по орбіті, яка розмірами значно перевищує всі відомі, або вільно переміщаються в міжзоряному просторі. Дані було отримано за допомогою телескопа, встановленого в обсерваторії новозеландського Унверсітета Маунт-Джон, і підтверджено іншою групою вчених, які зробили аналогічні спостереження з Чилі.

Найбільшою підтримкою користується версія, що такі об'єкти було «виштовхнуто з навколозоряних орбіт, на яких вони сформувалися». Однак деякі питання поки залишаються без відповіді: «Якщо вони виштовхуються, то тут виникає справжня загадка: як це відбувається? Адже виштовхнути тебе може тільки щось більше, ніж ти сам», - зазначає астроном Алан Бос, який не брав участі в дослідженні, з Інституту науки Карнегі.

Той факт, що спостереження проодилося на дуже маленькому фрагменті небосхилу - і в принципі можливе лише при розташуванні зірки, Землі і спостережуваного об'єкта суворо на одній прямій, - дозволив вченим шляхом екстраполяції прийти до висновку, що подібних об'єктів значно більше - у два або кілька разів більше, ніж зірок у Чумацькому шляху. Окрім того, на просторах космосу має бути ще більш значна кількість дрібних планет, які легше виштовхуються з навколозоряних орбіт, але набагато гірше піддаються виявленню, резюмували вчені.