Під крижаним панциром Антарктиди виявили життя, ізольоване від зовнішнього середовища 3000 років

27 листопада 08:19

Американські вчені знайшли унікальні бактерії-"моржі" під кригою антарктичного озера. Протягом тисяч років ці живі істоти не контактували з навколишнім світом.

 

Біологи виявили у воді антарктичного озера Віда, прихованого під кілометровою кіркою льоду, кілька видів бактерій. Життєздатні організми, які спокійно переносять температури до мінус 14 градусів Цельсія, були ізольовані від зовнішнього середовища протягом останніх трьох тисячоліть.

Унікальний вид подібних «морозостійких бактерій» був знайдений вперше. Відкриття зробили американські вчені, вивчивши зразки води підльодового озера Віда, яке розташоване в сухих долинах Мак-Мердо на території землі Вікторії - району Антарктиди, найбільш близького до Нової Зеландії й Австралії.

Доповідь про сенсаційне відкриття групи дослідників під керівництвом мікробіологів доктора Еллісон Мюррей і доктора Крістіана Фрітсена з інституту в Неваді опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE


Фото: antarcticsun.usap.gov

Озеро Віда було відкрито у 1958 році новозеландською експедицією з університету Веллінгтона і названо на честь собаки Ернеста Шеклтона - одного з британських дослідників Антарктиди. Віда привернула загальну увагу в 2002 році, коли Еллісон та її колегам вдалося витягти й «оживити» бактерій з криги, що оточувала озеро.

Після чого дослідники витягли проби води з приповерхневих шарів води у Віді і спробували знайти в них живі або заморожені бактерії. Для цього вчені зробили експедицію до озера в 2005 році і пробурили 950 метрів льоду, що відокремлює озеро від решти світу.

Отримавши достатню кількість води, вчені проаналізували її хімічний склад.

За їхніми словами, вода в озері Віда не дуже сприятлива для підтримки життя. Зокрема, вона схожна на міцний розсіл, всередині якого міститься багато агресивних молекул нітратів, нітритів, закису азоту та інших його похідних.

Тим не менш, вчені все ж перевірили воду на предмет присутності бактерій. Для цього вони додали в неї особливу речовину, яка підфарбовує живі клітини, з'єднуючись з молекулами ДНК в їхній цитоплазмі.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE


Фото: antarcticsun.usap.gov

З'ясувалося, що вода Віди містила в собі тисячі живих клітин, що належать до десятків різних сімейств мікробів, у тому числі гаммапротеобактерій, спірохет та інших класів бактерій.

Окрім цього, підопічні Мюррей та її колег виявилися справжніми «моржами» - процес синтезу білків тривав, хоча і вкрай повільно, при температурах в районі мінус 13-14 градусів Цельсія.

«Відкриття цієї екосистеми, як і наявність біологічних та небіологічних процесів при низьких температурах, дозволяє нам створити «симулятор» умов на інших планетах. Він допоможе нам оцінити те, наскільки придатні для життя «заморожені» планети, де можуть існувати підкригові океани», - підсумовують автори статті.

Відзначимо, що в останні роки вчені активно вивчають зразки води, витягнуті з таких озер, намагаючись знайти організми, здатні вижити у «марсіанських» умовах. Так, в 2012 році російські вчені витягли зразки води з антарктичного озера Восток, однак не знайшли в ньому слідів древніх бактерій. Якщо слідів живих істот там так і не знайдуть, Схід Восток єдиною ненаселеною мікроорганізмами областю на Землі. !zn

Читайте також:

Вчені «знищили» нову форму життя на Землі: сенсаційна бактерія NASA не виправдала надій

Життя могло зародитися у водах прісних озер, а не в океані

Метеорити могли занести на Землю необхідний для життя азот