Первісні люди винайшли списи на 200 тисяч років раніше, ніж вважалося

16 листопада 07:16

В системі глибоких ярів, розташованих на північний захід від південноафриканського міста Кату, вчені виявили в четвертому шарі відкладень, сформованих приблизно 500 тисяч років тому, кілька примітивних знарядь праці.

 

Фрагменти наконечників примітивних копій віком у 500 тисяч років, виявлені в околицях південноафриканського міста Кату, вказали на те, що загальний предок сучасних людей і неандертальців - гейдельбергська людина - винайшов спис на 200 тисяч раніше, ніж вважалося, заявляють археологи.

«І хоча ми знаємо, що наші предки і неандертальці вміли виготовляти і користувалися списами з кам'яними наконечниками, це перше свідчення того, що дана технологія з'явилася до поділу предків кроманьйонців і їхніх північних «кузенів». Схоже, що деякі відмінні риси, які ми привласнювали сучасним людям і неандертальцям, можна знайти і серед більш стародавніх представників нашого роду», - заявив керівник групи археологів Джейн Уілкінс з університету Торонто.

Вчені проводили розкопки в системі глибоких ярів, розташованих на північний захід від південноафриканського міста Кату. На початку 2000-х років тут розпочалися розкопки, в ході яких учені виявили в ярах кілька шарів відкладень, що містять знаряддя праці з різних часових епох.

Уілкінс і його колеги виявили в четвертому шарі відкладень, сформованих приблизно 500 тисяч років тому, кілька примітивних знарядь праці. Археологи спробували з'ясувати їхню функцію, вивчивши структуру та порівнявши їх з іншими викопними знаряддями праці і їхніми сучасними «копіями».

Практично всі кам'яні леза, знайдені в околицях Кату, мали сліди відколів і подряпин на кінчиках. Це змусило їх припустити, що дані знаряддя праці використовувались в якості наконечників копій.

Дослідники перевірили цю гіпотезу досить оригінальним способом - вони виготовили кілька копій і перевірили їх на міцність. Для цього вчені зібрали спеціальний гігантський «арбалет», за допомогою якого археологи метали списи в міцні мішені, а потім оцінювали характер пошкоджень на їхньому кінчику.

«Коли знаряддя використовуються в якості наконечника списа, на ньому з'являється безліч характерних пошкоджень і тріщин на поверхні кінчика. Малюнок подряпин на стародавніх списах дуже схожий на ті, які ми отримали за допомогою нашого «арбалета». Крім того, нам вдалося показати, що подібні пошкодження вкрай складно отримати при іншій манері використання знарядь праці», - пояснив інший автор відкриття Кайл Браун з університету штату Аризона в місті Темпе (США).

Дане відкриття відсуває передбачувану дату винаходу перших копій на 200 тисяч років - вік найдавніших наконечників, знайдених раніше, не перевищував 300 тисяч років. Крім того, це змінює фігуру можливого «винахідника» списа - швидше за все, ними були гейдельбергські люди, а не їхні нащадки - неандертальці і кроманьйонці. Це припущення добре узгоджується з тим, що наші предки і їхні сучасники-неандертальці виготовляли списи і користувалися ними практично протягом всього їхнього існування. !zn

Читайте також:

Болгарські археологи розкопали скарби родини Олександра Македонського (ВІДЕО)

У Південній Африці науковці виявили найдавніші знаряддя праці, які використовувалися 71 тисячу років тому (ФОТО)

Археологи розкопали стародавнє місто Європи, побудоване до винаходу колеса