Перший приватний космоліт вирушить до МКС наприкінці квітня

17 квiтня 11:39

NASA дозволило перший політ приватного космічного корабля Dragon до Міжнародної космічної станції. Старт заплановано на 30 квітня 2012 року з мису Канаверал.

 

Корабель-капсула Dragon американської компанії Space Exploration Technologies (SpaceX) готовий до старту. Його перший випробувальний політ до Міжнародної космічної станції (МКС) призначений на 30 квітня. Очікується, що запуск відбудеться з космодрому на мисі Канаверал, штат Флорида, о 12:22 за часом Східного узбережжя США.

Спочатку запуск планувався на 7 лютого, але був перенесений на невизначений термін. Результати ж проведеної у понеділок фахівцями NASA перевірки показали, що корабель готовий до старту, а екіпаж до стикування.

«Ще залишається провести кілька тестів, проте є серйозні шанси, що старт відбудеться 30 квітня», - повідомив заступник керівника космічних операцій в NASA Вільям Герстенмайер. При цьому він зазначив, що можливість запуску капсули в окреслений термін буде ще раз розглянуто на наступному тижні. Якщо ж з якихось причин, наприклад через погодні умови, він буде відкладений, то наступне стартове вікно для Dragon з'явиться 3 травня.

Директор програми МКС у NASA Майкл Саффредіні уточнив, що технічно основна частка відповідальності за успішність місії лежить на американській компанії. NASA ж буде брати участь тільки у процедурі стикування і відстикування від МКС.

На першому етапі капсулі належить здійснити проліт на відстані 3,2 км від МКС. Таким чином, передбачається перевірити, чи достатньо надійно працюють бортові датчики й устаткування безпілотного апарату.

Після цього Dragon в автоматичному режимі має здійснити зближення зі станцією, екіпаж якої за допомогою маніпуляторів здійснить захоплення капсули і її стикування. Американський апарат планується пристикувати до модуля Harmony (американський сегмент) на стороні, поверненій до Землі.

На своєму борту корабель повинен буде доставити на станцію 521 кг некритичного вантажу, зокрема, продовольство, матеріали для експериментів та обладнання для екіпажу. Крім того, важливою частиною місії буде повернення з МКС на Землю 660 кг вантажу.

Завершальний етап місії передбачає відстикування Dragon, сходження з орбіти і приводнення її в Тихому океані поблизу узбережжя штату Каліфорнія. Апарат побудований з розрахунком на спуск на парашуті і жорстке приводнення.

Генеральний директор і головний інженер SpaceX Ілан Маск заявив, що в разі успішного демонстраційного польоту капсули в цьому році відбудуться ще два польоти цього корабля. А якщо програма доставки вантажів до станції за допомогою Dragon добре себе зарекомендує, перші пілотовані польоти можуть відбутися вже через 2,5-3 роки, додав він.

У свою чергу Саффредіні додав, що космоліт «має унікальні можливості для оснащення станції та майбутніх пілотованих стартів». «Dragon дозволить почати комерціалізацію навколоземної орбіти, щоб NASA могло зосередитися на дослідженні простору за її межами. Для успіху МКС нам необхідні саме такі системи», - пояснив він. !zn

Читайте також:

У NASA вкрали коди управління Міжнародною космічною станцією

Росія запустить новий модуль МКС у 2012 році

Україна увійшла до п'ятірки країн-лідерів за кількістю космічних пусків