Новий телескоп вперше дозволив розглянути зародки гігантських зірок (ФОТО)

19 грудня 09:14

Новітня обсерваторія у Чилі, працюючи не на повну силу, вже представила свої перші результати. Астрономи мають намір розкрити умови, які призводять до появи масивних світил.

 

Завдяки новому телескопу астрономи змогли проникнути в серце величезної хмари холодного газу та пилу поблизу галактичного центру і побачити газові вузлики - зародки зірок. Ніколи ще ембріони найбільш масивних світил Галактики не вдавалося спостерігати з такою деталізацією.

Такий перший результат новітнього міжнародного проекту ALMA (Atacama Large Millimeter / submillimeter Array, «Атакамський великий міліметровий-субміліметровий масив»), реалізованого у Чилі.

Обсерваторія, розташована на плато поблизу Чилійсько-болівійського кордону, поки працює навіть не упівсили (з 66 антен введені в експлуатацію тільки 25). Але вже сьогодні вона вийшла на передову науки.

Масив вартістю 1,4 млрд доларів (у його створенні беруть участь Північна Америка, Європа, Тайвань і Японія) покликаний розкрити секрети холодних, запилених куточків Всесвіту, невидимих на інший довжині хвилі.


За межами Чумацького Шляху астрономи ALMA вже виявили «бульбашки» газу, вигнані з далеких галактик, - мабуть, джетами надмасивних чорних дір. Вважається, що така втрата газу уповільнює зростання галактик.

Що стосується нашої власної Галактики, то ALMA направляє антени на диски газу та пилу навколо молодих зірок - матеріал, який одного разу зіллється у планети.

Астрономам також хотілося б виявити невловимі умови, які призводять до появи масивних світил (у 8-150 разів важчих за Сонце). Такі гіганти зустрічаються рідко, але, як вважається, воин були першими зірками Всесвіту і здійснили великий вплив на подальшу космічну історію. Їхнє інтенсивне ультрафіолетове випромінювання, мабуть, іонізувало водень у міжзоряному просторі, після чого вони вибухнули, засіявши Всесвіт елементами, важчими за водень і гелій.

Поки вчені не бачили, як народжуються зірки з високою масою, а тому з цього приводу гаряче сперечаються. Однак з'ясувати це, можливо, вдасться вже скоро: у січні почнеться наступний цикл спостережень, в яких буде задіяно 32 антени. !zn

Читайте також:

Телескоп Hubble «зловив» сім найбільш ранніх галактик у Всесвіті (ФОТО)

Астрономи розширили межі Всесвіту, знайдена нова «прикордонна» галактика (ВІДЕО)

Американський зонд Dawn виявив можливі сліди води на астероїді Веста

Поблизу Сонячної системи астрономи знайшли схожу на Землю планету