Новий аналізатор ДНК видаватиме генетичний портрет злочинця за 25 хвилин (ФОТО)

29 листопада 08:05

Японська компанія NEC розробила портативний аналізатор ДНК. Прилад розміром з валізу замінює цілу лабораторію і менш ніж за півгодини складає генетичний профіль злочинця.

 

Японська компанія NEC повідомила про створення нового портативного аналізатора ДНК, який допоможе істотно прискорити розслідування злочинів. Справа в тому, що весь процес «розшифрування» від введення зразка біологічного матеріалу до отримання докладних результатів триває всього 25 хвилин.

Аналіз включає в себе чотири стадії. Спочатку за п'ять хвилин з ядер клітин виділяється ДНК. Потім в автоматичному режимі запускається полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР), що дозволяє значно збільшити концентрацію певних фрагментів нуклеїнової кислоти. При цьому всього за 15 хвилин відбувається ампліфікація фрагментів ДНК («посилення», створення додаткових копій ділянок хромосомної ДНК). За допомогою електрофорезу для кожної ділянки визначається первинна амінокислотна послідовність. На останньому етапі з аналізу коротких тандемних повторів (STR) створюється генетичний профіль, який подібно до відбитку пальця можна порівняти з базою даних.

У звичайній лабораторії на таку процедуру йде більше доби. При цьому стандартний прилад для ПЛР співвідносний за розміром з принтером, а установка для електрофорезу схожа на невеликий холодильник. Попереднє покоління високотехнологічних аналізаторів від NEC могло впоратися із завданням за годину, але їхні габарити були далеко не компактні. Тепер, завдяки технології «лабораторія на чіпі», фахівці компанії об'єднали все необхідне обладнання в моноблоці розміром 75х55х24 см і вагою 32 кілограми.


Враховуючи, що ще зовсім неojдавно для проведення аналізу ДНК була потрібна ціла лабораторія та багато годин роботи, можна припустити, що в осяжному майбутньому така операція буде проводитися за лічені хвилини, а може й секунди. У цьому випадку захист інформації за допомогою генетичного коду, яка зустрічається в деяких фантастичних фільмах, стане реальністю. !zn

Читайте також:

Створено інтернет-лампу, яка допомагає зробити розлуку менш болючою (ВІДЕО)

Британські вчені створили 3D-сканер тіла для купівлі одягу в інтернет-магазинах

Передача даних за допомогою світла може замінити Wi-Fi-мережі (ВІДЕО)