Нейробіологи передали текст на сітківку ока сліпого пацієнта

22 листопада 11:55

Замість того щоб намацувати брайлівські літери кінчиками пальців, сліпий пацієнт зміг «бачити» їх і читати кожну букву менш ніж за секунду з точністю 89%.

 

Нейробіологи зі США і Франції вперше змогли "спроектувати" букви і слова безпосередньо на сітківку ока сліпого пацієнта, що відкриває нові можливості для адаптації людей з порушеннями зору, йдеться в статті, опублікованій в журналі Frontiers in Neuroscience.

Автори дослідження, група вчених під керівництвом Томаса Лауритцена (Thomas Lauritzen) з компанії Second Sight, використовували в експерименті прилад Argus II.

Він складається з мініатюрної відеокамери, електронного перетворювача сигналів і системи з 60 електродів, які передають сигнал безпосередньо на сітківку. Цей «протез ока» допомагає людям, що страждають на захворювання, пов'язані з ураженням сітківки, такі, як пігментний ретиніт і макулодистрофія. Зараз близько 50 осіб по всьому світу користуються цим приладом, який дає їм можливість бачити рух і розрізняти об'єкти.

Колишні експерименти показали, що Argus II дозволяє читати великі літери (висотою 10-20 сантиметрів) і розрізняти слова. Однак пацієнтам потрібні десятки секунд на читання однієї літери і хвилини - на короткі слова.

Лауритцен і його колеги вирішили «обійти» відеокамеру і передавати сигнал безпосередньо на електроди, щоб прискорити процес читання. Сигнал передавався на шість електродів з 60, конфігурація їх відповідала точкам брайлівського шрифту.

«У цьому експерименті брав участь один сліпий пацієнт ... Замість того щоб намацувати брайлівські літери кінчиками пальців, він міг «бачити» їх і читати кожну букву менш ніж за секунду з точністю 89%», - говорить Лауритцен.

Вчені відзначають, що їхній експеримент показує можливість безпосередньої передачі інформації через електроди таких протезів. !zn

Читайте також:

Нейрофізіологи створили «білий запах», що визначає межі людського нюху

Американські вчені дізналися, коли і де формуються спогади

Російські вчені розробили іонообмінні контактні лінзи, що відновлюють зір після опіків (ВІДЕО)

Особливості зорової кори мозку впливають на сприйняття дійсності