Найменше штучне серце у світі врятувало життя дитині

23 травня 12:49

Ця операція може вважатися свого роду новим рекордом дитячої трансплантології. Штучний апарат, що складається з помпи, здатної пропускати до 1,5 літрів крові на хвилину, розміром 5 см завдовжки і 1 см завширшки, важить 11 гр.

 

В Італії 16-місячній дитині було пересаджено найменше у світі штучне серце. Саме завдяки йому дитина змогла дожити до пересадки донорського серця.

Унікальну операцію провели у римській педіатричній лікарні "Бамбіно Джезу" ще два місяці тому, але лікарі розповіли про неї тільки зараз.

"Операція була настільки складною, що тільки зараз, коли малюк знаходиться в безпеці, коли йому пересаджено донорське серце, ми можемо розповісти про цей досвід", - пояснив професор Антоніо Амедео, глава команди хірургів.

За його словами, штучний апарат, що складається з помпи, здатної пропускати до 1,5 літрів крові на хвилину, розміром 5 см завдовжки і 1 см завширшки, важить 11 гр. Штучне серце вироблено у США і ще проходить клінічні випробування. Дитині воно було пересаджено тимчасово, на 13 днів, оскільки через міокардіопатію вона не змогла б дочекатися справжнього серця від донора.

За словами голови команди хірургів, ця операція може вважатися свого роду новим рекордом дитячої трансплантології. !zn

Читайте також

Юридичні аспекти трансплантації

Вчені виростили частину серця із стовбурових клітин


Вчені знайшли спосіб створення штучних кровоносних судин