Науковцям ще належить відкрити близько 90% видів рослин і тварин на Землі

25 серпня 08:28

Наукові праці, опубліковані в PLoS Biology, показали, що багатство й розмаїття життя на Землі значно ширше, ніж передбачали раніше: офіційно відкрито і детально описано лише близько 1,2 млн видів з приблизно 9 млн усіх видів, які проживають на Землі.

 

Дослідження показало, що на суші мешкає близько 6,5 млн видів, ще 2,2 млн живе в океанських глибинах. При цьому 86% мешканців суші і 91% мешканців океану ще чекають докладного опису. Можлива похибка дослідження становила 1,3 млн.

Науковці вже давно намагалися класифікувати життя на планеті й визначити точну кількість видів, що її населяють, їхні оцінки коливалися від 3 до 100 млн. Нещодавнє зникнення одразу кількох видів додало цьому дослідженню особливої актуальності.

«Годинник зникнення цокає швидше для багатьох видів, і вважаю, швидкість вивчення всіх видів, що живуть на планеті, важлива з наукової та соціальної точок зору», - сказав провідний дослідник Каміло Мора з Гавайського університету й Університету Дальхаузі.

Згідно з деякими дослідженнями ООН, сьогодні світ зіткнувся з найбільшими втратами видів з часів зникнення динозаврів 65 млн років тому.

Науковці класифікують види за 250-річною систематикою. Життя розглядають як пірамідальну систему з різними рівнями ієрархії: вид, рід, сімейство, загін, клас, тип і царство.

К. Мора і його команда порівняли бази даних видів і дані систематики. Дослідивши добре відомі групи, вони виявили, що лише відносній кількості видів привласнено свій тип, клас, загін, сімейство й рід у закономірному порядку.

Застосування такої схеми до менш вивчених видів дозволило б дати реальну картину різноманіття й точну кількість видів, що існують на Землі .

«Отже, знання точної кількості мешканців Землі є одним з найфундаментальніших питань науки, відповідь на яке все ще залишається загадкою», - говорять науковці.