NASA відправить на Марс ще один дослідницький апарат

21 серпня 07:43

У вересні 2016 року NASA планує відправити до Марса ще один космічний апарат для вивчення процесу формування Червоної планети.

 

Космічний апарат під назвою InSight почне роботу у вересні 2016 року, а його місія триватиме близько двох років. За задумом фахівців, в рамках цієї програми на поверхню Марса будуть доставлені геодезичні інструменти, що дозволяють визначити процеси формування планети.

Створений у Франції сейсмометр повинен показати, чи мають місце на Червоній планеті «марсотрясіння» на зразок аналогічних процесів на Землі. Німецька бурова установка дозволить проникнути у марсіанський ґрунт на глибину до 9 метрів. Загальне ж керівництво буде здійснюватися Лабораторією реактивного руху у місті Пасадена, яка зараз відповідає за реалізацію місії марсохода Curiosity.

Експерти називають новий проект «відносно недорогим». Його вартість оцінюється приблизно в 425 мільйонів доларів. Це майже в 6 разів дешевше, ніж обходиться місія марсохода Curiosity.

Нагадаємо, 6 серпня найбільш важкий і складний марсохід здійснив успішну посадку в кратері Гейла у південній півкулі планети. Відразу після посадки ровер зробив кілька знімків за допомогою службових камер Hazcam, розташованих на корпусі апарату і призначених для виявлення перешкод на його шляху.

20 серпня американський марсохід розплавив лазером свій перший марсіанський камінь. У результаті впливу інфрачервоного випромінювання потужністю більше мільйона ват, поверхня каменю випарувалася, давши можливість таким чином вивчити його хімічні складові. !zn

Читайте також:

Марсохід Curiosity може доїхати до першої мети до кінця вересня

Фахівці НАСА вирахували точне положення марсоходу Curiosity

Американський марсохід спробує відповісти на питання, чи є життя на Марсі (відео)