NASA у 2020 році планує направити два зонди на супутник Юпітера

13 грудня 12:26

Кілька років тому на супутники газового гіганта - Юпітера - спільними зусиллями NASA, ESA і Роскосмоса збиралися відправити кілька дослідницьких апаратів в рамках програми EJSM-Лаплас. Чим ближче передбачувані терміни, тим менше охочих залишається в лавах колишніх засновників, але американське аерокосмічне агентство як і раніше у списку.

 

Лабораторія реактивного руху у Пасадені оприлюднила програму, яка розробляється в її стінах і передбачає відправлеення двох абсолютно однакових (для надійності) зондів, що несуть по 36 кг наукової апаратури кожен - у тому числі кілька камер, мас-спектрометр і сейсмограф. Після запуску у 2020 році, вони за шість років польоту повинні дістатися до околиць Юпітера і м'яко закріпитися на припорошеному пилом космічному льоді, пишуть znaki.fm.

Окрім загального дослідження місцевості, зонди спробують знайти відповідь на питання - чи може на Європі існувати життя. Під крижаною корою цього місяця очікують виявити водний океан, так що шанси знайти там органіку не нульові (сліди життя також збираються шукати ще на двох супутниках Юпітера - Каллісто і Ганімеді).