NASA побудує базу на зворотному боці Місяця

09 листопада 08:46

Станція NASA, яку планують побудувати на зворотному боці Місяця, дозволить не тільки вести спостереження за Сонячною системою, але і здійснити політ до поясу астероїдів між Марсом і Юпітером, а згодом - до Марса.

 

Національне агентство з повітроплавання і дослідження космічного простору (NASA) має намір побудувати базу за зворотною стороною природного супутника Землі - Місяця.

До останнього моменту інформація про амбіційний проект трималася в секреті, бо результат президентських виборів став зрозумілим тільки 7 листопада. Демократ Барак Обама, який переміг на виборах, є прихильником цього проекту, в той час як його суперник республіканець Мітт Ромні активно виступав за скорочення бюджетних витрат, у тому числі і на науку.

За словами експерта NASA Джона Логдона, космічна станція буде розташована в декількох десятках тисяч кілометрів від поверхні Місяця в точці лібрації - там, де величина і напрямок сил, що діють на об'єкт з боку Землі і Місяця, такі, що він залишається нерухомим щодо обох небесних тіл.

Розташована станція буде в тій із п'яти можливих точок лібрації, яка знаходиться за зворотною стороною Місяця, невидимою із Землі. Згідно з розрахунками, це дозволить істотно скоротити витрати.

«Станція дозволить не тільки вести спостереження за Сонячною системою, але і здійснити політ до поясу астероїдів між Марсом і Юпітером, а згодом - до Марсу», - розповів експерт.

У планах учених здійснити політ до пояса астероїдів до 2025 року і пілотований політ на Марс в 2030-х роках.

Логдон додав, що перемога Обами на виборах означає, що агентство отримає фінансування, необхідне для розробки станції. Бюджет NASA на 2012-2013 роки становить 17 млрд доларів. !zn

Читайте також:

Вчені вирахували, яка катастрофа породила найбільший океан на Місяці

Вода на Місяці з’явилась під впливом сонячного вітру

Росія планує у 2015 році досягти Місяця