На поверхні Сонця NASA зафіксувало торнадо (відео)

20 лютого 13:58

Супутник NASA зафіксував величезне торнадо на Сонці.

 

Космічний апарат NASA сфотографував, як сонячні торнадо граються на поверхні Сонця.

Торнадоподібні виверження супер-гарячої плазми було зафіксовано Обсерваторією сонячної динаміки NASA, яка постійно веде запис відео Сонця високої чіткості.

На відео закручені фонтани плазми рухаються на поверхні Сонця протягом 30-годинного періоду 7 і 8 лютого. Але на відміну від торнадо на Землі, які є вітровими явищами, плазма сонячного торнадо формує потужне магнітне поле зірки.

"Активна область, що знаходиться в полі зору, є яскравим фоном для обертових потоків плазм. Частинки тягнуть туди конкуруючі магнітні сили. Вони відслідковуються уздовж силових ліній магнітного поля", - пояснюють вчені.

На відео охолоджена плазма виглядає як темні плями на світлому фоні. Космічний апарат SDO записав відео у крайньому ультрафіолетовому діапазоні світлового спектру, надаючи знімкам жовтий відтінок.

Нагадаємо, космічний апарат SDO, вартістю 850 мільйонів доларів, було запущено 11 лютого 2010 року. Він знаходиться у п'ятирічній місії зі спостереження за Сонцем і для запису відео високої чіткості, щоб допомогти астрономам краще зрозуміти, як зміни у циклі сонячної погоди на нашій зірці може вплинути на життя Землі.

У серпні 2011 року американські вчені з проекту DREAM прийшли до висновку, що спалахи на Сонці та пов'язані з ними викиди плазми всього за кілька днів забирають в космос по 100-200 тонн ґрунту з місячної поверхні. !zn

Читайте також:

Вчені з'ясували, що викиди Сонця «здирають» матерію з Місяця

Через «Фобос-Ґрунт» російські місячні місії перенесуть більш ніж на рік

Росія працює над освоєнням Місяця