На МКС починаються експерименти, запропоновані школярами

13 вересня 16:16

Переможцями стали два експерименти, які і будуть проведені на МКС. Перший з них запропонував 18-річний Амір Мухаммед з Египту. Другий експеримент запропонували 16-річні Дороті Чен і Сара Ма із США.

 

Астронавт НАСА Саніта Вільямс, яка працює зараз на Міжнародній космічній станції (МКС), у четвер починає проводити наукові експерименти, запропоновані школярами - пряма трансляція ведеться на спеціально створеній сторінці відеохостингу YouTube.

Раніше YouTube і виробник ноутбуків Lenovо запропонували школярам та студентам розробити наукові експерименти, кращі з яких будуть реалізовані на борту МКС. Роботи на конкурс YouTube Space Lab могли подаватися у двох вікових категоріях - від 14 до 16 років і від 17 до 18 років, як окремими людьми, так і невеликими дослідницькими групами.

Щоб взяти участь у проекті, учаснику було необхідно до 7 грудня завантажити відеоролик про свій експеримент довжиною не більше двох хвилин на сайт youtube.com/spacelab. Проект підтримали космічні агентства США (NASA), Європи (ESA) і Японії (JAXA), а також компанія Space Adventures, яка займається космічним туризмом. Конкурсанти могли подавати до трьох експериментів в одній або двох наукових дисциплінах - біології чи фізики.

Переможцями стали два експерименти, які і будуть проведені на МКС. Перший з них запропонував 18-річний Амір Мухаммед з Єгипту. "На відміну від інших представників свого загону зебровий павук-скакун сам нападає на здобич, а не чекає, коли вона заплутається в павутині. Але що він буде робити в умовах мікрогравітації? Амір вважає, що павук зможе пристосуватися і змінити свою тактику полювання. Але так це чи ні, покаже тільки космічний експеримент", - йдеться у поданні запропонованої Аміром роботи.

- Астронавти полагодили МКС за допомогою зубної щітки і йоржика (ВІДЕО)

Другий експеримент запропонували 16-річні Дороті Чен і Сара Ма із США. "Дороті та Сара звернули увагу на дослідження, згідно з яким хвороботворні якості мікроорганізмів можуть посилюватися в умовах космосу. Вони запропонували відправити культури бактерій на орбіту і випробувати на них різні речовини, здатні зупинити їх зростання. Якщо ця гіпотеза підтвердиться, отримані знання можна буде використовувати для боротьби з мікробами на Землі", - йдеться у поданні роботи Дороті і Сари.

До журі конкурсу увійшли вчені, астронавти і педагоги, включаючи професора Стівена Хокінга, керівника відділу досліджень і операцій NASA Вільяма Герстенмайер і засновника компанії Cirque du Soleil Гі Лаліберте. Експерти оцінювали надіслані заявки з урахуванням думок користувачів YouTube.

Список із 60 фіналістів було оголошено 3 січня 2011 року, одночасно з початком роботи журі та публічного голосування. Шість регіональних фіналістів були запрошені до Вашингтона. Потім було відібрано два переможці, по одному з кожної вікової групи. !zn


Читайте також:

Вантажний корабель «Прогрес М-15М» з другої спроби пристикувався до МКС

З «Байконура» до МКС стартувала тридцять третя експедиція (відео)

Перший приватний космічний корабель стартував до МКС

У космосі встановлять веб-камери