На Міжнародній космічній станції будуть розводити риб

29 липня 12:06

Згідно з планами NASA, експеримент триватиме більше 90 днів, протягом яких з'явиться три нові покоління риб. Це дозволить вивчити довготривалі ефекти невагомості, радіації та інших «реалій» життя в космосі.

 

Коли наступний «Союз» відправиться до МКС 15 жовтня, на його борту буде більше трьох десятків пасажирів: російські космонавти Євген Тарелкін і Олег Новицький, американець Кевін Форд і 32 рисові риби, або Медак.

«Вони полетять разом з нами на «Союзі», така ось буде компанія - 32 риби і нас троє», - заявив Форд на прес-конференції. За словами астронавта NASA відразу ж після відкриття шлюзу між кораблем і станцією екіпажу доведеться помістити риб в їх новий «дім».

Ним стане «спеціальне водне середовище проживання» («special aquatic habitat») - так у NASA називають акваріум, розроблений для використання в умовах мікрогравітації. Він був доставлений на МКС на борту японського вантажного корабля HTV-3 і буде розміщений у модулі «Кібо». Створений у співпраці з ученими з Країни висхідного сонця акваріум оснащений просунутою системою фільтрації і циркуляції води, а також автономною системою контролю рівня кисню. Корм для риб надходитиме автоматично, а комплекс світлодіодних ламп буде імітувати цикл світлового дня.

Згідно з планами NASA, експеримент триватиме більше 90 днів, протягом яких з'явиться три нові покоління риб. Це дозволити вивчити довготривалі ефекти невагомості, радіації та інших «реалій» життя в космосі, зокрема і, можливу мутацію організму тварин. Вченими вже встановлено, що тривале перебування в таких умовах призводить до втрати м'язової маси і зниження мінеральної щільності кісток.

Медак - невелика рибка, що мешкає на рисових полях у південно-східній Азії. Дорослі особини досягають у довжину не більше 5-6 см. Через різноманітність забарвлення - від кремового до яскраво-золотого - вони вже в XVII ст. були в акваріумах Японії та інших країн регіону.

Майбутній політ у космос стане для цього виду риби не першим - кілька років тому Медак вирушили на МКС на борту американського шаттла і стали першими водними мешканцями, які змогли дати потомство в умовах мікрогравітації. !zn

Читайте також:

Вантажний корабель "Прогрес М-15М" з другої спроби пристикувався до МКС


З «Байконура» до МКС стартувала тридцять третя експедиція (відео)

Перший приватний космічний корабель стартував до МКС

У космосі встановлять веб-камери