Масове падіння російських супутників пояснили «недбалістю»

18 жовтня 08:49

Аварія вантажного космічного апарату «Прогрес» сталася через недбалість працівників державних підприємств галузі та відсутності належного контролю з боку Роскосмосу, заявили у Генеральній прокуратурі Росії.

 

«Прогрес М-12М», на борту якого знаходилося більше двох тонн вантажів і устаткування для шести астронавтів, що працюють на МКС, впав 24 серпня всього через кілька хвилин після запуску з Байконура.

З тієї ж причини, як повідомляється, 18 серпня ракета-носій «Протон-М» не змогла вивести на орбіту супутник «Експрес».

«Встановлено, що обидва інциденти сталися з причин недбалості працівників державних підприємств космічної галузі, підвідомчих Федеральному космічному агентству, при проведенні перевірочних заходів, а також відсутності з боку Роскосмосу належного контролю за прийняттям уповноваженими особами відповідних рішень», - йдеться у заяві на сайті Генпрокуратури.

Через аварію «Прогресу» було відкладено запуск супутника «ГЛОНАСС-М» (з кінця серпня на 3 жовтня), а також перенесено старт наступної експедиції на МКС на кораблі «Союз ТМА-22» (з 22 вересня на 14 листопада).

Невдалий запуск корабля «Прогрес-М» став не першим інцидентом із запусками космічних апаратів у Росії за останній час.

Раніше, у грудні минулого року, ракета-носій «Протон-М» не змогла вивести на орбіту три навігаційні апарати «Глонасс-М». Супутники впали у Тихий океан у 1500 км від Гонолулу.

У червні 2011 року стало відомо, що геодезичний супутник військового призначення «Гео-ІК-2», який було виведено в лютому на нерозрахункову орбіту, було втрачено остаточно.