Марсохід сфотографував "фобосівське затемнення" на Марсі

20 вересня 06:54

Марсохід зробив кілька знімків трьох сонячних "затемнень" на Марсі, причиною яких послужив Фобос, який періодично закриває світло Сонця. Учені планують використовувати ці знімки в наукових цілях - вони вважають, що зображення підкажуть їм, наскільки сильно Марс "стискається" і "розтягується" в результаті дії припливних сил при наближенні його супутників.

 

Марсохід Curiosity отримав високоякісні знімки декількох часткових сонячних затемнень на Марсі, викликаних "проїздом" Фобоса, одного із супутників червоної планети, по диску Сонця, повідомили учасники прес-конференції в Лабораторії реактивного руху NASA.

"Затемнення на Марсі відбуваються досить часто, однак, на відміну від Землі, вони всі зосереджені у певних, відносно коротких проміжках часу, в ході так званих "транзитних сезонів". Як правило, такі серії затемнень відбуваються два рази в році. Наступне затемнення відбудеться приблизно через 11 місяців", - пояснив учасник наукової програми Curiosity Марк Леммон з університету A & M у Х'юстоні (США).

Марсохід зробив кілька знімків трьох сонячних "затемнень" на Марсі, причиною яких послужив Фобос, який періодично закриває світло Сонця. Учені планують використовувати ці знімки в наукових цілях - вони вважають, що зображення підкажуть їм, наскільки сильно Марс "стискається" і "розтягується" в результаті дії припливних сил при наближенні його супутників. Ці дані допоможуть зрозуміти, з яких порід складається червона планета, і доповнять наші уявлення про те, як формувався Марс в далекому минулому Сонячної системи.

Крім того, фахівці NASA обрали першу ціль для випробування руки Curiosity. Нею виступив шматок породи 25 сантиметрів заввишки і 45 сантиметрів завширшки. Як зазначив менеджер програми Curiosity Річард Кук, він був названий на честь інженера Джейкоба Матієвіча, керівника відділу управління марсоходами в NASA. Матієвіч керував рухом всіх марсоходів NASA, в тому числі і Curiosity, до своєї смерті в кінці серпня 2012 року.

Наукова команда Curiosity планує використовувати цей шматок породи для повторної перевірки та інших інструментів - рентгенівського альфа-спектрометра APXS і "хімічного" лазера СhemCam.

Крім того, фахівці NASA представили на прес-конференції карту руху марсохода в останні кілька тижнів. За їхніми словами, Curiosity знаходиться за 200 метрів від першої мети - місця під назвою Гленелг. Вчені вже виділили кілька цікавих ділянок на знімках місцевості, які вони планують вивчити по мірі просування марсохода до цієї точки.

Марсохід Curiosity здійснив посадку на поверхню Марса 6 серпня. На борту Curiosity встановлені десять наукових інструментів загальною масою 75 кілограмів, які дозволять марсоходу проводити детальні геологічні та геохімічні дослідження, вивчати атмосферу і клімат планети, шукати воду і її сліди, органічні речовини і визначати - чи був колись Марс придатний для життя, і чи є на ньому місця, придатні для життя зараз. !zn

Читайте також:

Curiosity шукає на Марсі органічні молекули

Curiosity «вдихнув» марсіанське повітря

Марсохід Curiosity прислав перші якісні знімки (ВІДЕО)

Curiosity вперше передав людську мову на Марс