"Льодова шапка" в Арктиці встановить черговий антирекорд

14 вересня 15:33

Спостереження із супутників, що здійснюються з 1970-х років, свідчать про те, що в 2011 році можливо буде побито рекорд з мінімальної площі морського льоду в Арктиці. Про це повідомляє Європейське космічне агентство.

 

Агентство відзначає, що протягом останніх п'яти років з космічних апаратів дистанційного зондування Землі фіксувалася низька площа "льодової шапки" в Арктиці. Цьогоріч її площу можна порівняти з рекордним показником 2007 року.
Згідно з вченими з університету Бремена (Німеччина), які у свої даних спираються на інформацію з супутника НАСА Aqua, площа морського льоду на початку вересня 2011 впала нижче цього рівня. Однак інші вчені, наприклад, з американського Національного центру даних зі снігу і льоду, вважають, що новий рекорд ще невстановлений, але близький до цього.
Протягом останніх 30 років із супутників, що літають над арктичним регіоном, було зафіксовано, що мінімальна площа морського льоду, що спостерігається в кінці літа, зменшилася вдвічі з початку 1980-х років по 2007-й рік - з близько 8 млн кв. км до трохи більше 4 млн кв. км.